Nieuws/Entertainment
769926
Entertainment

Amerikaanse media halen uit naar president Trump

President Donald Trump

President Donald Trump

De koepel van Amerikaanse zenders heeft vandaag furieus gereageerd op de suggestie van president Donald Trump dat hij zenders die ’fake news’ brengen de vergunning zou willen afnemen. In een verklaring beklemtonen zij dat Trump hiermee ingaat tegen de Amerikaanse grondwet waarin onder meer de persvrijheid staat beschreven.

President Donald Trump

President Donald Trump

„De stichters van ons land hebben persvrijheid vastgelegd als een van de hoekstenen van onze democratie”, stellen zij volgens The Wrap in een verklaring. „Het druist tegen een fundamenteel democratisch recht in voor een regeringsleider om te dreigen met het nemen van stappen omdat een journalist iets heeft gezegd dat hem niet aanstaat.”

NBC publiceerde vandaag een groot verhaal over een bijeenkomst in juli met kopstukken van het Amerikaanse leger. Trump zou tijdens dit gesprek hebben geroepen dat hij het aantal Amerikaanse kernwapens wil vertienvoudigen. Dat dit tegen allerlei lopende nationale en internationale afspraken indruist, kon hem volgens bronnen die erbij waren niet veel schelen.

Trump noemde dat verhaal vandaag via zijn favoriete medium Twitter ’pure fictie’ die ’slecht voor het land’ zou zijn. „Wanneer zou het gepast zijn om hun vergunning in te trekken?” voegde de president daar aan toe. Het in twijfel trekken van media en kritische verhalen over zijn doen en laten is een van de pijlers van zijn campagne en zijn presidentschap geworden.