Entertainment/Royals
776540563
Royals

Charles presenteert zichzelf in Wales als nieuwe koning

De Britse koning Charles heeft zichzelf in Wales gepresenteerd als het nieuwe staatshoofd. De voormalige prins van Wales woonde in de Llandaff Cathedral te Cardiff een rouwbijeenkomst bij voor zijn overleden moeder, koningin Elizabeth, en bezocht het parlement, waar hij deels in het Welsh een toespraak hield. De eerste minister van Wales, Mark Drakeford, bood de koning namens de Senedd, het parlement, condoleances aan.

Als prins van Wales heeft Charles een goede band met het land opgebouwd. Hij is verbonden aan veel goede doelen in Wales en is er geliefd onder de bevolking. In zijn eerste toespraak als koning afgelopen week gaf hij zijn titel na meer dan 53 jaar over aan zijn zoon en troonopvolger prins William.

Charles en koningin-gemalin Camilla bezoeken nog Cardiff Castle. Buiten het kasteel ontmoeten zij vermoedelijk het publiek in de Welshe hoofdstad. Tegenstanders van de monarchie hebben aangekondigd zich met een „stil protest tegen de monarchie” onder het publiek te mengen. Zij zijn vooral verbolgen over het feit dat de titel prins van Wales zonder enige discussie in stand wordt gehouden. De straten rond het kasteel waren afgelopen zaterdag ook al volgestroomd tijdens de ceremonie waarin Charles officieel tot koning werd benoemd.

Verdere bezoeken

Het is de bedoeling dat Charles als koning alle vier de delen van het Verenigd Koninkrijk bezoekt om zich voor te stellen als het nieuwe staatshoofd. Hij werd eerder al ontvangen door de parlementen van Schotland, Noord-Ierland en het VK zelf.

Later in de avond keert Charles terug naar Londen om met zijn broers en zus deel te nemen aan een wake bij de kist van zijn moeder, de zogenoemde ’Vigil of the Princes’. De vier kinderen hebben in Schotland ook al een wake gehouden, toen Elizabeth lag opgebaard in de St. Giles’ Cathedral. Bijzonder daarbij was de aanwezigheid van prinses Anne, omdat de wake voorheen alleen door mannelijke nakomelingen werd gehouden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop