Nieuws/Entertainment
785543
Entertainment

Hollywood-insider William Rutten kent Nederlandse ’Weinstein’

William Rutten

William Rutten

De Nederlandse sterrenfotograaf William Rutten zei gisteren in RTL Late Night dat het gedrag van Weinstein al jaren bekend was in Hollywood. Ook deed hij de schokkende mededeling dat in Nederland eveneens dergelijk gedrag al jaren voorkomt. „Er is een filmtype dat mannelijke acteurs dingen laat doen tijdens castings.”

William Rutten

William Rutten

William Rutten was te gast om te spreken over de van aanranding en verkrachting beschuldigde filmproducent Weinstein. Als fotograaf van de sterren en veel aanwezig bij Hollywoodfeestjes en evenementen, is hij een insider en heeft hij Weinstein wel ontmoet. „Een imponerende man. Als hij ergens binnenkomt, ligt de hele zaal meteen stil. Hij is echt god in Hollywood.” Die macht is hem volgens de fotograaf naar het hoofd gestegen. „Het is gewoon een soort spel voor hem. Hij kan vrouwen iets geven wat niemand anders ze kan geven: hij kan ze wereldberoemd maken.”

Volgens hem wist heel Hollywood af van de handtastelijkheid en perversiteiten van de machtige filmproducent: „Toen ik de tweet van Ben Affleck las, dacht ik: ’Ben Affleck uit Hollywood weet van niks en William Rutten uit ’s Graveland weet dit al tien jaar? Dat is wel raar toch?’ Het gaat als een lopend vuurtje door Hollywood. Ik heb mensen gesproken die ermee te maken hebben gehad, ik ken een Nederlandse actrice die ermee te maken heeft gehad. Dus dit is echt geen nieuw verhaal, dus iedereen die dat zegt, die liegt.”

Ook in Nederland

Dat zoiets jarenlang kan gebeuren zonder dat iemand het naar buiten brengt, daar kijkt hij niet van op. Dat gebeurt, volgens hem. Ook in Nederland. „Maar ik ken ook een Nederlands filmtype dat mannelijke acteurs jarenlang op rare manieren castings liet doen. Ik ga geen namen noemen - dat weten die acteurs zelf wel.” Ook hierover is nog nooit gesproken en ook die persoon is nog nooit aangegeven door wie dan ook, zegt hij. „Die persoon is ook jarenlang zijn gang gegaan.”

Op de vraag van Humberto Tan of die persoon nog steeds actief is in Nederland, reageert Rutten met zichtbare aarzeling en een diplomatiek antwoord: „Het gebeurt. Het is walgelijk, maar het gebeurt.”