Nieuws/Entertainment
795222
Entertainment

Verjaardag Sonneveld herdacht met wandeling

Kleinkunstkenner en wandelgids Daan Bartels organiseert op zondag 28 juni een speciale stadswandeling door Amsterdam ter ere van Wim Sonneveld.

Het is die dag 98 jaar geleden dat de theatermaker werd geboren. Dat heeft Bartels vrijdag gemeld.

Wim Sonneveld (1917-1974) wordt beschouwd als een van de grootste cabaretiers die Nederland ooit heeft gekend. Hij was verantwoordelijk voor talloze iconische typetjes, zoals Willem Parel, Nikkelen Nelis en Frater Venantius. Sonneveld scoorde talloze hits met klassiekers als Het Dorp, Aan de Amsterdamse grachten en De kat van Ome Willem.

De cabaretier werd geboren in Utrecht, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam. Hij leefde in zijn jonge jaren op kamers en daarna in woonhuizen aan de Keizers-, Reguliers- en Lijnbaansgracht. Hij vierde samen met tijdgenoten als Conny Stuart en Albert Mol successen in het Leidschepleintheater en trad solo op in de theaters De La Mar en Carré.

Sonneveld overleed in het VU-ziekenhuis in Amsterdam in maart 1974. Bartels biedt via zijn website Hetlied.nl vaker kleinkunstwandelingen door Amsterdam aan. De reguliere Sonneveld-wandeling is voor zijn verjaardag een kilometer langer. Zo doet de gids nu ook het Café Sonneveld aan, een kroeg die van binnen net een museum is gewijd aan de overleden cabaretier. Er zijn een paar plaatsen over voor de bijzondere tocht.