Nieuws/Entertainment
795562
Entertainment

Tv-show uitgesteld na censuur Ben Affleck

De controverse rond Ben Affleck die in een tv-programma zijn familiegeschiedenis wist te censureren, heeft ervoor gezorgd dat de omroep een nieuw seizoen van het programma heeft uitgesteld.

Toen Ben Affleck meedeed met het programma Finding Your Roots, waarin wordt ingezoomd op de voorouders van beroemde Amerikanen, bleek dat een van zijn voorouders een slavendrijver was.

In april lekte het nieuws uit dat de acteur de makers van het programma ervan had overtuigd dat deel weg te laten uit het programma, tot de verbijstering van de Amerikaanse publieke omroep PBS. De omroep startte een onderzoek naar de censuurzaak en eist nu dat de producenten de journalistieke kwaliteit van de show kunnen garanderen.

PBS meldt in een persbericht dat ze eisen meer inzage in het productieproces te krijgen en dat de producenten een extra redacteur inhuren om de feiten dubbel te checken. Ook moet er een onafhankelijke genealoog ingeschakeld worden die alle uitzendingen checkt op feitelijke juistheid. Pas als de verbeteringen zijn doorgevoerd gaat PBS van start met het derde seizoen en zal pas akkoord gaan met een vierde seizoen als alles goed gaat.

Ben Affleck betuigde via Facebook achteraf spijt van zijn verzoek het deel te censureren. "Hoewel ik het niet leuk vind dat die man een voorouder is, ben ik blij dat er wordt gepraat over dit aspect van onze geschiedenis. We verdienen geen waardering of afkeuring voor onze voorouders." Wel verdedigde hij zijn verzoek: "Ik schaamde me. Ik vond het hele idee naar. Het is belangrijk te onthouden dat dit geen nieuwsprogramma is. Finding Your Roots is een programma waarbij je vrijwillig veel informatie over je familie geeft."