Nieuws/Entertainment
798931
Entertainment

Duizenden mensen bewijzen Albert West laatste eer

Eindelijk applaus voor ’Appie’

Met een staande ovatie is gisterochtend in Den Bosch door duizenden mensen afscheid genomen van ALBERT WEST. De zanger, die door een noodlottig fietsongeluk op de intensive care kwam en vorige week donderdag op slechts 65-jarige leeftijd overleed, kreeg er eindelijk het applaus wat hij voor zichzelf nooit vroeg.

Het was een eerbetoon waar de bij leven en welzijn zo bescheiden ALBERT WEST verlegen van zou zijn geworden. Zijn vrouw JOKE, dochter JOSIEN, schoonzoon JOEP en de drie kleindochters FEMKE, NIENKE en LISELOTTE werden gisteren bij zijn uitvaart omringd door familie, vrienden, collega’s van Albert zoals RIA VALK, LEE TOWERS, JACQUES HERB, BEN CRAMER en de wereldberoemde ALBERT HAMMOND en hordes fans.

„Nooit vroeg hij na afloop van een optreden een applaus voor zichzelf, maar altijd zei hij: ’we gaan even mijn muzikale vrienden bedanken’”, zei JAN DIRK VIS, zoon van een van Alberts grootste vrienden artiestenmanager JAN VIS, die in 2007 overleed.

Bierviltje

Die had hem, veertig jaar geleden, nadat hij op een zonovergoten dag door het open raam van zijn auto The Shuffles in een garage hoorde repeteren, een contract aangeboden. „En het zou het enige contract zijn dat ze ooit sloten”, zei Jan Dirk. „De decennia erna werd alles beslecht onder het genot van voor mijn vader een pilsje en Albert een goed glas wijn door wat krabbels achterop een bierviltje.”

Door emoties overmand nam niet Joke of Josien het woord tijdens de klassiek uitgevoerde mis in de kathedraal van Alberts woonplaats. Wel trad daar Joep naar voren. „Hoe kon zo’n lieve man zoveel pech hebben? We kijken tegen een enorme berg van verdriet aan. Maar daarachter ligt een nog veel hogere berg met mooie herinneringen”, zei hij.

Joep: „Onze drie dochters waren álles voor hem. Met Femke speelde hij altijd een spelletje waarvan alleen zij de regels kenden; De Dagwinnaar. En Nienke, onze middelste, hield een aantal weken geleden op school nog een spreekbeurt over opa. Ze kreeg er een acht plus voor. Liselotte noemde hij altijd ’opa’s pannenkoekje’. Ze kon altijd vreselijk lachen om zijn grapjes.”

Voor Joke en Josien en haar gezin is het overlijden van Albert vreselijk gemis. „Ze beseffen ergens wel dat het na die week op de intensive care, waarbij Appie, zoals we hem allemaal noemden, een groot vraagteken was of en hoe hij het zou gaan redden”, vertelt een aanwezige. „Maar Joke is er stuk van. Ze zou er alles voor over hebben gehad om haar Albert bij zich te houden.”

Het beeld van een sportieve levensgenieter, was wat doorklonk in alle liefdevolle toespraken van vrienden en familie. Daarbij werd ook niet voorbijgegaan aan het levensveranderende ruggenmerginfarct in 2012, waardoor hij door de totale verlamming van de linkerzijde van zijn lichaam niet meer alle sporten kon beoefenen. „Het darten was een goed alternatief, maar Albert moest eraan wennen”, vertelde goede vriend RINY. „Maar uiteindelijk presteerde hij het te winnen. Als hij meedeed ging hij voor de winst.”

Fotootjes

Ook de wereldberoemde I’m a Train-zanger ALBERT HAMMOND (71), met wie West halverwege de jaren tachtig de hit Give a little love scoorde en vervolgens het album Hammond & West uitbracht, was bij de uitvaart. Hammond, die verantwoordelijk is voor wereldwijd befaamde songs als I don’t wanna lose you van TINA TURNER en One moment in time van WHITNEY HOUSTON, droeg tijdens de uitvaart – zoals hij dat elke dag pleegt te doen – twee fotootjes in zijn binnenzak: eentje van Albert West en een van Jan Vis, hem nu beiden ontvallen. „We noemden onszelf altijd De Drie Musketiers”, zei hij. „Helaas ben ik als enige nog over. Albert was een fantastisch mens. Ik zal hem elke dag van mijn leven blijven missen.”