Nieuws/Entertainment
804868812
Entertainment

Paul Verhoeven na operatie: het was ’kielekiele’

Paul Verhoeven heeft een loodzware tijd achter de rug. Nadat de regisseur eind december een heupoperatie onderging, belandde hij enkele dagen later opnieuw in het ziekenhuis. Vanwege een geperforeerde dikke darm moest hij met spoed onder het mes, vertelt Verhoeven in een openhartig interview met Volkskrant Magazine.

„Drie dagen later, ik was al thuis, werd ik toch zó ziek”, vertelt Verhoeven (81) over de tijd na de heupoperatie. „Ik wist: dit klopt niet.” Zijn vrouw Martine belde het ziekenhuis en kreeg te horen dat de regisseur direct moest komen. „De chirurg maakte een scan en vertelde: ’Er zit een gat in je colon en we moeten ogenblikkelijk gaan opereren’. Waarschijnlijk had ik te zware pijnstillers gekregen, die een afsluiting van mijn dikke darm hebben veroorzaakt.” Hij was net op tijd. „Nou dat was dus hartstikke gevaarlijk. ’Wat was er gebeurd als ik een halve dag later was teruggekomen naar het ziekenhuis?’, vroeg ik aan de chirurg. Ze zei: ’Dan was je dood geweest’.”

Een operatie van drie, vier uur volgde. „Het ergste was de tijd na de operatie. Na twee narcoses voel je je natuurlijk niet goed he. Ik besefte toen pas hoe kielekiele het allemaal was geweest.” Over een paar weken staat een hersteloperatie gepland. Inmiddels voelt Verhoeven zich stukken beter en heeft hij al plannen voor het najaar. „Dat sombere gevoel zakt langzaam weg. De energie komt terug. Als de komende operatie normaal verloopt, ga ik in november terug naar Europa om Benedetta af te maken.”

De release van het historische drama Benedetta werd in januari met een jaar uitgesteld. De opnames van het epos over een lesbische non Benedetta Carlini in de middeleeuwen waren destijds al afgerond, maar de post-productie kon door de operatie pas in juni worden hervat. De bedoeling was dat Benedetta in mei 2019 in première ging op het festival van Cannes, dat wordt nu op het filmfestival van 2020.