Entertainment/Film
811211942
Film

Filmrecensie

Ontroerende vaderliefde in ’Nowhere special’

— Wat: drama

— Regie: Uberto Pasolini

— Met: James Norton, Daniel Lamont, Eileen O’Higgins

Vader en zoon in ’Nowhere special’.

Vader en zoon in ’Nowhere special’.

FILMRECENSIE - Voor veel ouders is het een schrikbeeld: dat zij er niet zouden kunnen zijn om hun kinderen een goede start in het leven te geven. Bij alleenstaande vaders en moeders is deze angst vaak nóg groter. Glazenwasser John (James Norton) ziet die vrees bewaarheid worden in Nowhere special, een ingehouden drama dat door de ziel snijdt en toch ook hoop biedt.

Vader en zoon in ’Nowhere special’.

Vader en zoon in ’Nowhere special’.

De moeder van de 4-jarige Michael is kort na zijn geboorte met de noorderzon vertrokken, de band met zijn vader is er des te sterker door geworden. Dat wordt in de derde film van regisseur Uberto Pasolini (Machan, Still life) op een verstilde manier uitgespeeld door Norton en de jonge ontdekking Daniel Lamont: de warmte tussen John en zijn bedachtzame zoontje is bijna voelbaar, hun intimiteit volstrekt geloofwaardig.

Door kanker getroffen gaat John op zoek naar een pleeggezin voor Michael, geholpen door een gedreven adoptiemedewerkster (Eileen O’Higgins). Dat blijkt een lastige opgave: gegadigden genoeg, maar allemaal met een eigen agenda. Bij wie zal zijn kind het best gedijen? Hoe vertelt hij zijn zoon dat hij zelf er straks niet meer zal zijn? En wat laat hij voor hem achter?

Nowhere special, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, staat met beide benen op de grond en ontroert zonder ook maar ergens larmoyant te worden. Vooral dankzij het vrijwel onzichtbare acteren en een regisseur die goed snapt dat minder vaak meer is.

✭✭✭✭ (4 sterren uit 5)