Entertainment/Sterren
812741448
Sterren

Songfestivalwinnaar neemt afscheid om terug te keren naar het front in Oekraïne

Oleh Psiuk (27), de frontman van de winnende band tijdens het Songfestival, neemt afscheid van zijn vriendin in Turijn. Kalush Orchestra had vanwege hun deelname aan het liedjesfestijn speciale toestemming gekregen om niet aan hun dienstplicht te hoeven voldoen. Inmiddels is de zanger van de band huiswaarts gekeerd om aan het front te verschijnen en zijn thuisland, Oekraïne, te verdedigen.

Op foto’s is te zien hoe hij zijn vriendin Oleksandra kust en knuffelt, voordat hij een taxi richting het vliegveld instapt.

Oekraïne kreeg tijdens het Songfestival in totaal 631 punten. Wedkantoren hadden al voorspeld dat Oekraïne vanwege de oorlog veel stemmen zou krijgen van het publiek. Nadat alle optredens zaterdag waren geweest, werd de winkans geschat op 62 procent. Het Verenigd Koninkrijk en Spanje eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats. De Nederlandse S10 werd elfde.

Tijdens een persconferentie na de finale liet Oleh weten dat zij de winst ’na de oorlog’ zullen vieren. „Mensen worden vermoord tijdens de oorlog, moeten vechten of verliezen hun banen. Dat is niet echt een gepast moment om iets te vieren”, aldus Oleh.

Volgens Songfestivalkenner Katja Zwart zijn er opmerkelijke dingen gebeurd tijdens de puntentelling. Dat en meer over de finale in Turijn in de podcast Songfestivalkoorts: