Nieuws/Entertainment
815917
Entertainment

Waldemar 'Sonny Boy' Nods (85) overleden

Waldemar Nods, beter bekend als Sonny Boy, is woensdag in zijn woonplaats Hilversum overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt. Annejet van der Zijl schreef in 2004 een bestseller over het leven van 'Waldy' en zijn ouders. Dat boek werd in 2011 verfilmd met Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrollen.

Nods werd in 1929 in Den Haag geboren. Zijn vader, een Surinaamse student die ook Waldemar heette, had een relatie met de Nederlandse Rika van der Lans. Zij was zeventien jaar ouder dan hij en al getrouwd. De twee boden onderdak aan joodse onderduikers en werden in 1944 door de Duitsers opgepakt en vermoord. Rika overleed in vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Zijn vader werd op de vlucht neergeschoten door de SS.

Over het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar en Rika zei Van der Zijl in een interview: „Wat bijzonder dat mensen die zelf door hun liefde de paria's van hun sociale omgeving waren geworden, het toch nog konden opbrengen om anderen te helpen.” 'Sonny Boy' groeide op in een pleeggezin en werkte als journalist bij Het Parool en bij een houtbedrijf in Suriname. Later keerde hij terug naar Nederland.

Volgens uitgeverij Querido zei Nods in een van zijn laatste interviews: „Het boek gaf me mijn ouders terug, de film mijn hele familie”. Van het boek Sonny Boy zijn in de afgelopen tien jaar 650.000 exemplaren verkocht, de gelijknamige bioscoopfilm van Maria Peters trok destijds ruim een half miljoen bezoekers.

Waldemar Nods was 85 jaar. Hij wordt maandag in besloten kring gecremeerd.