Nieuws/Entertainment
817956
Entertainment

'We willen jullie feest niet stelen'

Kohan Ikin uit het Australische Perth staat woensdagmiddag met een groep vrienden in de stromende regen uit zijn dak te gaan op het songfestival-fanplein in Wenen. Uit volle borst zingen ze mee met de songfestivalklassiekers die uit de boxen knallen. Ze moesten er 22 uur voor vliegen, maar dat hebben de fanatieke liefhebbers van het Europese liedjesfestijn er graag voor over.

Het is al de vijfde keer op rij dat Kohan voor het jaarlijkse festijn naar Europa afreisde. Maar deze keer is het extra speciaal. Zijn eigen land doet namelijk voor het eerst in de zestigjarige geschiedenis van het muziekspektakel mee. Bij wijze van hoge uitzondering liet de organisatie Australië dit jaar toe tot de competitie. "Ongelofelijk he?! Waarom zouden ze dat doen?"

De Australiër, die met ongeveer zeventig landgenoten naar Wenen toog, kwam in 2003 voor het eerst in aanraking met het songfestival. "Het wordt in Australië al jaren uitgezonden en is heel populair. Toen ik het voor het eerst zag, dacht ik alleen maar: 'wat hysterisch is dit. Deze show is geweldig.' Er gebeuren de gekste dingen op het podium. Sindsdien ben ik verslaafd. En sinds 2011 ben ik er elk jaar live bij. De sfeer is hier zo heerlijk. Een grote familie."

Guy Sebastian

Hij is onder de indruk van de act van Guy Sebastian, die uitkomt namens Australië. "Maar hij gaat niet winnen. Dat zou niet oké zijn. We willen jullie festival niet stelen." De diehard-fan is trots dat zijn land mee mag doen aan het Europese feestje, maar voelt zich er ook een beetje oncomfortabel bij. "Het is juist ook heel fijn om onafhankelijk te zijn. Dan ben je iedereens vriend."

"Er wordt wel gefluisterd dat het niet bij een eenmalige deelname van Australië blijft. Maar wat mij betreft is deze ene keer mooi genoeg." Van een Eurovisiesongfestivaleditie in zijn thuisland kan volgens Kohan al helemaal geen spraken zijn. "Alleen al vanwege het tijdsverschil."