830195
Entertainment

Betty White krijgt 'lifetime achievement award'

Golden Girl (93) neemt Emmy in ontvangst

Actrice Betty White, wereldberoemd door haar rol van Rose Nylund in Golden Girls, is geëerd met een Emmy Award.

De 93-jarige Betty nam gisteren de zogeheten lifetime achievement award in ontvangst. "Hallo schoonheid", begroette ze haar beeldje. "Toen ik in 1949 begon, had ik geen idee dat ik er nu nog zou zijn en dat ik het voorecht zou hebben nog in deze business mee te draaien. Want het is een voorrecht."

Dat ze de prestigieuze tv-prijs zou krijgen werd eerder bekendgemaakt. "Betty's carrière als een vrouwelijke pionier loopt van de tijd dat het medium televisie nog in kinderschoenen stond, het moment dat ze haar eerste Emmy Award won in 1952 om in 2010, het tijdperk van digitaal-streamen, nogmaals een Emmy te winnen. Ze is een van de meest geliefde actrices in de geschiedenis van televisie en de National Academy is trots dat we haar mogen eren met en welverdiende oeuvreprijs", luidde het statement.

De Amerikaanse sitcom Golden Girls werd van 1985 tot en met 1992 uitgezonden. Betty is de enige nog overgbleven hoofdrolspeelster. Rue McClanahan (Blanche Devereaux) overleed in 2010, Beatrice Arthur (Dorothy Zbornak) in 2009 en Estelle Getty (Sophia Petrillo) overleed in 2008.

Ellen DeGeneres

Ook The Ellen DeGeneres Show sleepte zondag een prijs binnen op de Daytime Emmy Awards. De talkshow van DeGeneres werd voor de vijfde keer bekroond tot beste entertainment-talkshow die overdag wordt uitgezonden.

De makers van The Bold and the Beautiful namen tevens traditiegetrouw een paar prijzen mee naar huis. Dit jaar werden de regisseurs en schrijvers van de soapserie bekroond. Voor de beste dramaserie kon uiteindelijk geen keuze gemaakt worden tussen Days of Our Lives en The Young and the Restless, die daarom beiden de titel in de wacht sleepten.