Nieuws/Entertainment
83176456
Entertainment

Muziekpionier Jan Boerman (97) overleden

Jan Boerman

Jan Boerman

De Haagse componist en oud-conservatoriumdocent Jan Boerman is zondag op 97-jarige leeftijd overleden. Collega Kees Tazelaar, die sinds de jaren negentig met Boerman samenwerkte, heeft berichtgeving daarover in de Volkskrant bevestigd.

Jan Boerman

Jan Boerman

Boerman behoort samen met Ton Bruynèl en Dick Raaijmakers tot de pioniers van elektronische muziek in Nederland. Hij maakte zijn elektronische composities achtereenvolgens in de studio’s van de Technische Hogeschool Delft, de Rijksuniversiteit Utrecht, de privéstudio met Raaijmakers en de studio voor elektronische muziek van het Koninklijk Conservatorium. Hij was sinds 1974 ook actief als docent compositie aan deze instelling.

Boerman laat een omvangrijk oeuvre na waarin elektronische muziek een voorname plaats inneemt. Hij specialiseerde zich in ‘tapemuziek’; geheel op band vastgelegde composities.

In 1982 ontving hij voor dat oeuvre de Matthijs Vermeulenprijs. Voor zijn elektronische compositie Vocalise 1994 kreeg hij in 1997 de Willem Pijperprijs. De in 1998 verschenen cd-box The Complete Tape Music of Jan Boerman werd bekroond met een Edison.

Internationale bekendheid

Zijn laatste grote werk, Ruïne, schreef Boerman in 1997. Wel bleef hij tot op hoge leeftijd piano spelen. De bescheiden muziekpionier deed gedurende zijn carrière weinig moeite om bekendheid te vergaren in het buitenland.

In 2010 was hij met Kees Tazelaar wel te gast voor een concert bij de Groupe de Recherches Musicales van de Franse radio, waar zijn Kompositie 1972 grote indruk maakte. Er volgden meerdere uitvoeringen in Frankrijk en de internationale belangstelling groeit sindsdien gestaag.