Nieuws/Entertainment
832132
Entertainment

Fons de Poel weg bij Brandpunt

Fons de Poel stopt als presentator van Brandpunt. Er ontstond commotie na een opmerking van De Poel in de uitzending van vorige week. Daarin noemde hij GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver in een item over ABN AMRO een 'snotneus'. Dat was aanleiding voor de omroep om met De Poel in gesprek te gaan.

De KRO-NCRV laat maandag weten dat De Poel zich de komende jaren gaat toeleggen op journalistieke documentaireseries. KRO-NCRV heeft geen enkele twijfel over de integriteit van haar medewerker, stelt de omroep. Wel komt er voor 1 juni een beroepscode „voor alle journalistieke presentatoren die in de actualiteit opereren”. Die code moet misverstanden uitsluiten over nevenactiviteiten. De Poel deed anderhalf jaar terug een commerciële klus voor ABN AMRO. De uitzending van Brandpunt vorige week ging over de situatie rond deze bank.

Na een kort fragment waarin Klaver aan het woord is, sluit De Poel de uitzending af met de woorden: Snotneus. Dit was Brandpunt, goedenavond. In het gesprek met de presentator heeft de directie ook zijn nevenactiviteiten aangekaart. Zijn journalistieke activiteiten op congressen en seminars hadden de volledige instemming van de bedrijfsleiding, stelt de omroep maandag.

De Poel laat in de gezamenlijke verklaring weten zo'n beroepscode toe te juichen. Hij heeft gezegd spijt te hebben van zijn als grappig bedoelde opmerking over Klaver. Overigens heeft de omroep al een eigen code en bovendien heeft ook de Publieke Omroep er eentje, waarin zaken staan als integriteit en belangenverstrengeling. Maar volgens een woordvoerder van KRO-NCRV zijn beide aan herziening toe. „We nodigen andere omroepen van harte uit om aan deze discussie deel te nemen.”

Henk van der Aa presenteert voorlopig Brandpunt. Hij is er sinds de zomer van 2013 verslaggever, daarvoor werkte hij bij EenVandaag.