Entertainment/Film
833174159
Film

’Haunt’: Creatief met een spijkerpistool

— Wat: horror

— Regie: Scott Beck, Bryan Woods

— Met: Katie Stevens, Will Brittain, Lauryn McClain

Deze clown belooft in ’Haunt’ weinig goeds.

Deze clown belooft in ’Haunt’ weinig goeds.

Halloween nadert! En dus programmeren de bioscopen weer talrijke nieuwe griezelwerkjes om u de stuipen op het lijf te jagen. De eerste in de reeks is Haunt.

Deze clown belooft in ’Haunt’ weinig goeds.

Deze clown belooft in ’Haunt’ weinig goeds.

Nagelbijter Haunt werd geschreven én geregisseerd door de scenaristen van A quiet place. Voeg daar nog horrorproducent Eli Roth (Cabin fever, Hostel) aan toe en u bent gewaarschuwd: een stripje oxazepam is geen overbodige luxe.

Ga mee met Harper, Bailey, Angela, Mallory, Nathan en Evan; zes (school-)vrienden die tijdens Halloween een spookhuis bezoeken. Het doolhof vol spinnenwebben en plastic skeletten dat ze betreden, werkt aanvankelijk nog op hun lachspieren. Maar een marteltafereel waarin een heks een jong meisje met een gloeiend hete pook bewerkt, ziet er best realistisch uit. Als de zes doorhebben dat de folterscène echt is, moeten ook zij vrezen voor hun leven.

Na de intelligente horrorhit A quiet place mikken Scott Beck en Bryan Woods met Haunt meer op de bekende oerangsten en schrikeffecten binnen het genre. En dus worden een bloeddorstige heks, duivel, zombie, clown en vampier losgelaten op het arme jonge grut. Het is een knipoog naar griezelklassiekers als Night of the living dead, The Texas chainsaw massacre en Scream, waarbij Beck en Woods ook nog eens creatief te werk gaan met spijkerpistolen, hooivorken en sloophamers.

Bijzonder vernieuwend is het allemaal niet, maar Haunt doet wat het moet doen: de kijker lekker bang maken. En niet zo’n beetje ook.

✭✭✭✩ (3,5)