Entertainment/Sterren
835199244
Sterren

Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

De Schotse politie onderzoekt een bedreiging die Harry Potter-auteur J.K. Rowling heeft ontvangen na haar tweet over de aanval op collega Salman Rushdie. „We hebben een melding ontvangen van een onlinebedreiging en agenten voeren een onderzoek uit”, laat een woordvoerder weten aan persbureau Reuters.

Rushdie werd vrijdag tijdens een lezing in de staat New York neergestoken. Een woordvoerder van de auteur liet zaterdag weten dat hij weer heeft gepraat. De 75-jarige Rushdie ligt nog in het ziekenhuis en raakt mogelijk een oog kwijt. Zijn lever is beschadigd en zenuwen in zijn arm zijn afgesneden

Rowling twitterde vrijdag na het nieuws dat ze zich er „erg ziek” door voelde. In reactie op de tweet kreeg de schrijver een bedreiging waarvan ze een screenshot deelde. „Geen zorgen, jij bent de volgende”, luidde het bericht. De schrijfster liet later weten dat de politie ermee bezig was.

Rowling kreeg eerder al veel negatieve berichten en naar eigen zeggen ook bedreigingen vanwege uitspraken die door critici als transfobisch werden gezien.

Warner Bros

Warner Bros. Discovery „veroordeelt” de onlinebedreiging die Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling heeft ontvangen naar aanleiding van haar tweet over de aanval op auteur Salman Rushdie. „Wij staan achter haar en alle auteurs, verhalenvertellers en makers die dapper hun creativiteit en meningen uiten”, laat de studio achter de Harry Potter-films weten aan Amerikaanse media.

De studio zegt te geloven in „vrijheid van meningsuiting” en voorstander te zijn van „vreedzame” discussies. „Het bedrijf veroordeelt met klem elke vorm van bedreiging, geweld of intimidatie wanneer meningen, overtuigingen en gedachten van elkaar kunnen verschillen.”