Nieuws/Entertainment
836662
Entertainment

Portugese cineast De Oliveira overleden

De oudste filmregisseur ter wereld, de Portugees Manoel de Oliveira, is donderdag overleden. De uit Porto afkomstige filmmaker en in zijn jonge jaren ook formule 1-coureur werd 106 jaar, meldde het Portugese persbureau Lusa.

De Oliveira maakte in zijn loopbaan van negentig jaar meer dan dertig films en veel documentaires. Zijn eerste werk, een stomme film over de de rivier de Douro in het noorden van Portugal stamt uit 1931. Het was de eerste in een hele reeks documentaires.

 

Laatbloeier

Het motto van De Oliveira was: „Alles in het leven moet tot het laatste moment bewegen. Wie blijft staan, sterft”. Toen hij 102 was, kwam zijn film O estranho caso de Angélica (Het vreemde geval Angélica) uit. Hij gaat over een jonge fotograaf, gespeeld door De Oliveira's kleinzoon, die verliefd wordt op een dood meisje. Zijn laatste lange film, getiteld Gebo et l'Lombre (Gebo en de schaduw), stamt uit 2012. De acteurs Michael Lonsdale, Claudia Cardinale en Jeanne Moreau namen de hoofdrollen voor hun rekening.

De Oliveria werkte eerder samen met sterren als Catherine Deneuve en Michel Piccoli. Marcello Mastroianni speelde zijn laatste filmrol, die van een ouder wordende regisseur, in De Oliveira's film Viagem ao principio do mundo (Reis naar het begin van de wereld, 1997), die op het filmfestival van Berlijn met de prijs van de kritiek werd onderscheiden. In 2008 kreeg hij op het filmfestival van Cannes een Gouden Palm voor zijn gehele oeuvre. Afgelopen december kreeg hij de hoogste Franse onderscheiding de Légion d'Honneur

De Oliveira, in 1908 geboren in een welgesteld gezin in Porto, kwam in 1931 met zijn eerste stomme documentairefilm. In 1942 kwam Aniki-Bobo uit, een melodrama over straatkinderen in zijn geboortestad. De regisseur kreeg het verwijt dat de film immoreel was. Mede door de dictatuur en gebrek aan financiële steun besloot De Oliveira voorlopig geen films meer te maken. Hij wijdde zich aan de productie van port op het landgoed van zijn familie. In 1972 kwam met O passado e o presente (Het verleden en het heden) een reeks van ongeveer dertig films op gang.