Nieuws/Entertainment
844739
Entertainment

Hongarije stuurt ’Nederlands’ lied naar songfestival

Het Eurovisie Songfestival heeft naast ons eigen ’Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis nog een inzending om trots op te zijn: de Haagse Sára Hélène Bori schreef de tekst van het Hongaarse nummer ’Wars for Nothing’.

In mei staat ze in Wenen bij de Hongaarse afvaardiging, maar Sára Hélène leeft net zo hard mee met Nederland. „Allebei in de top tien, dan ben ik eigenlijk al heel blij. Het is me om het even wie het hoogst eindigt.”

De Hongaars-Nederlandse Sára Hélène werd in Utrecht geboren en woont nu in Den Haag, maar groeide vooral op in Hongarije. Met een vader als jazzpianist kreeg ze haar liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Op haar veertiende begon ze met schrijven en ze bracht zelf al een album uit.

Samen met componist Áron Sebestyén schreef de singer/songwriter vorig jaar de gevoelige ballad ’Wars for Nothing’ voor de Boggie. Voor de tweede cd van deze zangeres, niet eens voor het liedjesfestival. Toch besloot Hongarije dat juist haar lied de inzending moest worden. Voor Sára Hélène een grote eer. „In Hongarije is er een hele tv-show rondom”, zo vertelt ze. Uit honderden inzendingen zijn er uiteindelijk dertig uitgekozen om mee te doen aan die show. Het publiek koos uiteindelijk voor Boggie en ’Wars for Nothing’. „Waarom? Misschien omdat het mensen raakt. Het is eerlijk, oprecht.”

De Hongaarse inzending lijkt geen typisch songfestivallied. „Maar dat is ook wel de kracht”, denkt Sára Hélène. „Het heeft diepgang en een aanstekelijke melodie. De boodschap is dat we ook stil moeten staan bij wat er om ons heen gebeurt.”