Nieuws/Entertainment
846233497
Entertainment

Lhbti’ers uit filmwereld boycotten festival Tel Aviv

Alain Guiraudie

Alain Guiraudie

Ruim 130 lhbti’ers, onder wie acteurs en regisseurs die werkzaam zijn in de filmwereld zullen dit jaar het zogeheten TLVFest filmfestival in de Israëlische stad Tel Aviv boycotten. Ze doen dit omdat ze vinden dat filmmakers en acteurs uit de Palestijnse gebieden achtergesteld worden door Israël.

Alain Guiraudie

Alain Guiraudie

„De bevrijding van lhbti’ers loopt parallel met de bevrijding van Palestina. Wij zijn solidair met de onderdrukte Palestijnen in hun strijd voor vrijheid, gelijke rechten en waardigheid”, zo is te lezen in de verklaring. Die werd onder meer ondertekend door de Britse Turner Prize-winnares, Charlotte Prodgeren en de Franse regisseur Alain Guiraudie.

Israël, dat het festival mede financiert, is niet blij met de boycot. Itai Pinkas, gemeenteraadslid van Tel Aviv, belast met lhbti-zaken, noemde de boycot misplaatst. „Dit is schadelijk voor een puur cultureel evenement dat niets te maken heeft met wat de staat Israël verkeerd doet. Het Israëlische beleid kan en moet soms worden bekritiseerd, maar ik zie niet in hoe deze boycot het beleid van de overheid bekritiseert.” aldus Pinkas.

Ook tijdens het Eurovisiesongfestival vorig jaar in Tel Aviv was er pro-Palestijns protest, zij het zonder boycot. De IJslandse inzending en popster Madonna lieten tijdens hun optredens wel Palestijnse vlaggen zien.