Nieuws/Entertainment
847119
Entertainment

Edison Oeuvreprijs voor zanger Thé Lau

Thé Lau heeft met The Scene de Edison Oeuvreprijs gewonnen. De popprijs werd maandagavond uitgereikt in Amsterdam.

Thé Lau kreeg de prijs voor zowel zijn verzameling soloalbums als voor de albums die hij met The Scene maakte, met daarop klassiekers als Blauw en Open die in het verleden al eerder met een Edison zijn onderscheiden. De jury noemt Thé Lau een van de meest markante karakters in de Nederlandse popmuziek.

De jury roemt ook zijn minder succesvolle platen, zoals Marlene, die zich kenmerkten „door diezelfde combinatie van melodieuze en tekstuele, vaak zelfs ronduit poëtische zeggingskracht”. Op Lau's solowerk klinkt de schríjver Thé Lau nog sterker door, vindt de jury, met name op albums als God van Nederland en Tempel der Liefde. De jury onder voorzitterschap van popjournalist Leon Verdonschot noemt zijn laatste album Platina Blues een meesterwerk en een hoogtepunt van zijn toch al enorme repertoire.

Thé Lau (62) liet in augustus 2013 weten aan keelkanker te lijden. De behandelingen hebben niet geholpen, meldde de zanger in april. In juni gaf hij een laatste reeks optredens. Platina Blues, dat in april werd uitgebracht, is inmiddels zijn best verkochte soloalbum.