Nieuws/Entertainment
855319
Entertainment

EYE eert overleden regisseur Umberto Lenzi

Filminstituut EYE eert vrijdag 27 oktober de deze week overleden Italiaanse regisseur Umberto Lenzi. In Cinema Egzotik, de maandelijkse cult-avond van regisseur Martin Koolhoven en programmeur Ronald Simons, wordt eenmalig zijn grote meesterwerk Almost Human uit 1974 vertoond.

De film van Lenzi maakt tevens deel uit van een retrospectief dat EYE wijdt aan de eerder dit jaar overleden hoofdrolspeler Tomas Milian. De acteur speelt in Almost Human een kleine crimineel die de beeldschone dochter van een multimiljonair kidnapt en losgeld eist. De snoeiharde politiefilm was Lenzi’s verwijzing naar de ‘anni di piombo’ - de jaren van lood - toen de terroristen van de Rode Brigade huis hielden in Italië terwijl de politie redelijk machteloos toekeek.

Lenzi overleed op 86-jarige leeftijd in Rome. Hij maakte in de jaren zestig, zeventig en tachtig zo’n zestig films. De regisseur begon zijn carrière als journalist maar kreeg al snel baantjes als assistent op diverse filmsets. Lenzi maakte in de jaren zestig zijn debuut met een aantal piraten-epossen. Daarna richtte hij zich, net als veel Italiaanse collega’s in die tijd, op de spaghettiwestern en later de misdaadthrillers.

Kannibalen

Eind jaren zeventig brak de regisseur internationaal door met een aantal bloederige kannibalen- en giallo-films. Zijn Cannibal Ferox, over een antropologe die naar de Amazone reist om te bewijzen dat kannibalisme niet bestaat, was zo wreed dat de titel in tientallen landen werd verboden. In Nederland werd de film wel uitgebracht onder de titel De kannibalen vallen aan!.

De kaartverkoop voor Cinema Egzotik is van start gegaan.