Entertainment/Film
855945019
Film

Steven Spielberg aan de slag voor Netflix

Videostreamingdienst Netflix heeft de legendarische regisseur Steven Spielberg aan zich gebonden. De maker van films als Jaws, E.T., Jurassic Park en Schindler's List gaat met zijn productiebedrijf Amblin Partners de komende jaren meerdere films per jaar maken voor Netflix. Wat de streamingdienst daarvoor betaalt, is niet bekendgemaakt.

Het contract is opvallend, omdat Spielberg zich in het verleden negatief uitliet over de groeiende macht van Netflix in de filmwereld. Zo verzette de filmmaker zich in 2019 tegen het toelaten van films die niet voor de bioscoop worden gemaakt bij de Oscars. Later beklemtoonde Spielberg dat hij niet tegen Netflix was, maar dat hij wel voorstander is van het ervaren van films op het witte doek.

Het is overigens niet uitgesloten dat de Netflix-films ook in de bioscoop te zien zullen zijn. Dit gebeurde eerder bijvoorbeeld met films als The Irishman en Marriage Story, maar is niet de standaardprocedure bij titels die voor Netflix worden geproduceerd.

De deal met Netflix geldt voor zeker twee films per jaar. Het is niet bekend voor hoeveel jaar hij heeft getekend. De mogelijkheid bestaat dat Spielberg zelf een aantal titels gaat regisseren. Naar eigen zeggen raakte hij na gesprekken met medetopman Ted Sarandos van Netflix overtuigd dat hij samen met de streamingdienst ’een geweldige kans heeft om nieuwe verhalen te vertellen en het publiek op een andere manier te bereiken’.

Het binnenhalen van Spielberg is een grote slag voor Netflix, dat met steeds meer concurrentie te maken heeft. Partijen als Disney en Amazon richten zich steeds nadrukkelijker op de streamingmarkt. De nieuwe partijen hebben bovendien veel geld. Daardoor wordt er ook steeds meer aan filmmakers getrokken. Amblin maakt meer films dan alleen de projecten van Spielberg zelf. In 2018 zat het bedrijf achter Green Book, de film die dat jaar de Oscar voor beste film won. Een jaar later produceerde het bedrijf oorlogsfilm 1917.