Nieuws/Entertainment
860139552
Entertainment

Nederlandse acteurs in Bosnische film over Srebrenica

Raymond Thiry

Raymond Thiry

Raymond Thiry (Penoza en Undercover), Teun Luijkx (A’dam - E.V.A.) en Juda Goslinga (Publieke werken) gaan rollen spelen in Quo Vadis, Aida?, een nieuwe Bosnische film over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Hierbij kwamen meer dan 7000 moslimjongens en -mannen om het leven.

Raymond Thiry

Raymond Thiry

De drie acteurs spelen Nederlandse blauwhelmen tijdens deze historische gebeurtenis. Ook Reinout Bussemaker, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Sanne den Hartogh, Micha Hulshof en Joes Brauers maken deel uit van de Nederlandse cast, maakte co-producent N279 Entertainment maandag bekend.

In Quo Vadis, Aida? probeert Aida, docente Engels en als tolk in dienst van de Verenigde Naties, samen met haar gezin en 25.000 andere Bosniërs een veilig heenkomen te vinden op de Nederlandse VN-basis tegen de oprukkende Bosnische-Serviërs. De film toont de uren voorafgaand aan de val van de enclave en de daaropvolgende scheiding van de mannen van de vrouwen en kinderen.

Karremans

De rol van Aida wordt vertolkt door de Servische actrice Jasna Đuričić. Ratko Mladic wordt gespeeld door Boris Isaković, in het echte leven de man van Đuričić. De Vlaamse acteur Johan Heldenbergh, bekend van onder andere The Broken Circle Breakdown (2012) en de Netflix-serie De Twaalf (2019), vertolkt de rol van luitenant-kolonel Thom Karremans.

De Bosnische regisseur Jasmila Žbanić, die in 2006 een Gouden Beer won voor haar speelfilmdebuut Grbavica, legt op dit moment de laatste hand aan de film. Het is op 11 juli 25 jaar geleden dat het Bosnisch-Servische leger Srebrenica binnenviel.