Entertainment/Royals
866021855
Royals

Advocaat slachtoffer seksueel misbruik geeft niet op:

Dagvaarden prins Andrew mag nu per post

Nu prins Andrew deze week naar zijn moeder op het Schotse landgoed Balmoral is gevlucht en daarmee opnieuw de advocaten van Virginia Roberts ontwijkt, is duidelijk dat hij weigert mee te werken aan de rechtsgang. De advocaat van Virginia maakt daar korte metten mee en zet de zaak door met een nieuwe aanpak.

De zoon van de Britse koningin Elizabeth wordt in New York aangeklaagd door Virginia Roberts (38). Zij heeft verklaard dat ze op zeventienjarige leeftijd seksueel is misbruikt door de prins. Die zou op dat moment te gast zijn geweest bij de omstreden zakenman Jeffrey Epstein, die in 2019 dood werd aangetroffen in zijn cel nadat hij was beschuldigd van grootschalig misbruik van minderjarige vrouwen.

De eerste zitting in de zaak moet komende maandag plaatsvinden. Advocaat David Boies zegt dat herhaaldelijk is geprobeerd om Andrew (61) te dagvaarden namens zijn cliënt Roberts. Er zouden medewerkers naar het huis van de prins zijn gegaan, maar die weigerde ze binnen te laten. „Hij verschijnt niet meer in de openbaarheid en blijft zich verplaatsen”, concludeerde de jurist.

De prins heeft deze week zijn intrek genomen op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland. Eerder hield hij zich ook al schuil. Daarom hebben de advocaten de dagvaarding inmiddels ook opgestuurd. „We hoeven hem niet fysiek te dagvaarden”, legde advocaat Boies uit. „We hoeven alleen bepaalde procedures te volgen en dat hebben we gedaan. We gaan het hof maandag vertellen hoe we hebben gehandeld. Daarna is het aan het hof.”

Schikking

Het team van Andrew is niet te spreken over de aanhoudende pogingen om de prins te dagvaarden, komt naar voren uit een brief die de nieuwszender bemachtigde. Vertegenwoordigers van Roberts zouden zich onder meer hebben laten vergezellen door de media en zouden de dagvaarding via e-mail ook naar advocaten hebben gestuurd die de prins in het verleden hebben vertegenwoordigd. „Dat is betreurenswaardig”, schrijft advocaat Gary Bloxsome.

Die jurist geeft volgens ABC aan niet persoonlijk betrokken te zijn bij de zaak die Giuffre heeft aangespannen, maar vraagt zich wel af of de zaak kansrijk is. Bloxsome verwijst naar een vertrouwelijke schikking die Roberts in 2009 trof met Epstein. Toen zou mogelijk ook zijn afgesproken dat ze ook andere betrokkenen niet zou aanklagen. Het team van Andrew zou die schikking nog moeten inzien.

Andrew, die de beschuldigingen heeft tegengesproken, wordt niet strafrechtelijk vervolgd door de Amerikaanse justitie. Roberts stapte zelf naar de rechter en eist een schadevergoeding van de prins. „Ik houd prins Andrew verantwoordelijk voor wat hij me heeft aangedaan”, zei ze vorige maand in een verklaring. „Machtige en rijke mensen kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.”