Nieuws/Entertainment
870336
Entertainment

Javier Guzman heeft extreme faalangst

Cabaretier Javier Guzman is er na heel wat sessies bij de therapeut achtergekomen dat hij een extreme vorm van faalangst heeft.

Hij legt de lat voor zichzelf veel te hoog, zo vertelt Guzman aan VIVA.

Na een jarenlange strijd met drugs en alcohol is het tijd voor Javier Guzman 2.0, aldus de cabaretier. “Mensen hebben een verkeerd beeld van mij. Ik moest de waarheid spreken. Over mijzelf, mijn verleden maar vooral mijn toekomst.” Javier was zijn zelfvertrouwen volledig kwijt en het duurde lang voordat hij zichzelf en anderen weer kon vertrouwen. ''Dat gaat niet van het ene op het andere moment.”

Na zes succesvolle theatershows komt Guzman nu met Absurd verlicht, waarin hij een nieuw geluid laat horen. Toch is de angst niet helemaal verdwenen. “Laatst merkte ik tijdens een voorstelling dat de angst het weer overnam. Ik zei toen tegen mijzelf: waarom sta je het zo op te blazen? Dat was een groot moment voor mij. Ik voelde de angst uit mijn lichaam vloeien en kon weer genieten.”

Incident

Over het precieze moment van zijn ommekeer wil de cabaretier niet veel kwijt. “Dat was een jaar en drie maanden geleden. Het moet nog even voor mijzelf blijven.” Wel zegt Guzman dat hij niet trots of gelukkig was tijdens zijn vorige jaren op het podium. “Ik voelde dat er iemand in het publiek zat die daar niet met overtuiging zat. Daar kon ik nachten van wakker liggen.”

Guzman kwam in oktober in het nieuws, omdat collega-cabaretier Martijn Konings aangifte tegen hem deed. Javier zou zijn huis zijn binnengedrongen en hem vervolgens met een stroomstootwapen hebben bedreigd. Ook Martijn Oosterhuis deed aangifte vanwege meerdere bedreigingen. Guzman kan geen antwoord geven op vragen naar het incident. “Op dit moment loopt nog een juridisch onderzoek, dus ik kan mijn kant van het verhaal niet vertellen.”

De try-outfase van Absurd verlicht duurt tot 14 januari. De dag erna zal de theatershow in première gaan in theater Diligentia in Den Haag. Het boek Relapse, het verhaal van zijn verslaving, gaat op 2 januari in de verkoop.