Nieuws/Entertainment
873870
Entertainment

Jeroen van Koningsbrugge en Chantal Janzen meest komisch

De Kwis grappigste programma van het jaar

In de sombere dagen voor kerst valt er gelukkig genoeg te lachen op de televisie. Dat valt op te maken uit het onderzoek dat Comedy Central heeft uit laten voeren door Peil.nl.

Niet alleen Chantal Janzen en Jeroen van Koningsbrugge vallen in de prijzen, de zender Comedy Central wordt ook beloond met de toppositie in het overzicht van 'De stand van humor in Nederland'.

De vertrouwde lijstjes duiken overal weer op, en daarin mag het inmiddels traditionele onderzoek naar de lach natuurlijk niet ontbreken. Waar kon Nederland afgelopen jaar om lachen? Om welke tv-programma’s lagen we elke week dubbel?, en ook niet onbelangrijk; welke zender zoeken we op als we willen lachen?

In de categorie het grappigste tv-programma is De Kwis als grote winnaar tevoorschijn gekomen. De Kwis, met Niels van der Laan en Jeroen Woe, Joep van Deudekom en Rob Urgert, is ontstaan als onderdeel van een programma van Paul de Leeuw. Nadat deze besloot te stoppen met zijn zaterdagavondshow gingen de grappenmakers op eigen kracht verder. Met succes. De heren weten Ik hou van Holland en Dit was het nieuws naar de tweede en derde plaats te verdringen.

Jeroen van Koningsbrugge mag zich de meest komische tv-presentator 2014 noemen. Met een lange neus naar Ruben Nicolai en Paul de Leeuw. In de vrouwelijke categorie is dit Chantal Janzen. Met in haar kielzog Claudia de Breij en Linda de Mol.

Cabaretiers vormen een belangrijk onderdeel in de lachcategorie op televisie. Jochem Myjer verslaat André van Duin en Youp van ’t Hek. Maar ook op de radio wordt humor gewaardeerd. Helemaal die van Edwin Evers, zo blijkt uit het onderzoek. De respondenten vinden hem kennelijk leuker dan het duo Coen Swijnenberg & Sander Lantinga en Gerard Ekdom, die op de tweede, en derde plek zijn geëindigd.

Volgens de echte humorkenner moeten we bij Comedy Central zijn. Daarna genieten RTL 4 en NPO 1 en NPO 3 (met een gedeelde derde plaats) de voorkeur. Eindelijk erkenning voor de zender die dit onderzoek al zeven jaar op rij laat uitvoeren. Vorig jaar behaalden de tv-programma’s van Comedy Central in geen enkele categorie de top 3.

Maurice Hols, topman Comedy Central, is blij met deze uitslag. „Het is goed om te zien dat humor in de Nederlandse media nog steeds een belangrijk en onderscheidend genre is. Ik ben blij dat Comedy Central wordt gezien als de humorzender van Nederland. Dan doen we ons werk goed. Dit succes zullen wij de komende jaren gaan uitbouwen, niet alleen via televisie maar ook via andere mediakanalen waar mensen willen lachen.”