Entertainment/Royals
877655417
Royals

Andrew, Harry en Meghan niet welkom op balkon tijdens jubileumfeestje Queen

Dit jaar geen Andrew, Harry en Meghan op het balkon van Buckingham Palace.

Dit jaar geen Andrew, Harry en Meghan op het balkon van Buckingham Palace.

De Britse prinsen Andrew en Harry en hertogin Meghan zullen bij het jubileum van koningin Elizabeth niet welkom zijn op het balkon van Buckingham Palace. Dat melden verschillende Britse media – die er overigens een kleine maand geleden nog vanuit gingen dat het veelbesproken drietal wel van de partij zou zijn op het beroemde podium.

Dit jaar geen Andrew, Harry en Meghan op het balkon van Buckingham Palace.

Dit jaar geen Andrew, Harry en Meghan op het balkon van Buckingham Palace.

Prins Andrew ligt al jaren onder vuur, nadat hij beschuldigd werd van seksueel misbruik van een destijds minderjarige vrouw. De ’lievelingszoon’ van koningin Elizabeth speelde al langer noodgedwongen geen officiële rol meer, en verloor onlangs zijn koninklijke titels.

En ook de relatie tussen de Sussexes en de rest van de Britse royals verloopt al langere tijd moeizaam na hun beslissing om geen senior member meer te zijn binnen de koninklijke familie. Het stel koos er in 2020 zelf voor om geen officiële rol meer te vertolken.

Hoogtepunt

De Queen heeft de knoop nu doorgehakt. De langstzittende vorstin heeft beslist dat alleen werkende leden van de koninklijke familie haar op 2 juni zullen vergezellen op het balkon van Buckingham Palace voor Trooping the Color, de militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin. Dat balkonmoment is normaal gesproken een belangrijke familieaangelegenheid, en het hoogtepunt van de festiviteiten ter ere van de zeventig jaar die Elizabeth al op troon zit.

In het verleden waren er wel al enkele afgeslankte balkonmomenten, waarbij de koningin enkel vergezeld werd door haar toekomstige opvolger prins Charles en zijn echtgenote Camilla, en diens zonen William en Harry en hun gezinnen, maar het is ongebruikelijk dat de koningin die beperking oplegt voor Trooping the Colour.

Volgens een bron bij het paleis blijven Harry en Meghan wel „geliefde leden van de familie”. Net als prins Andrew mag het stel wel de andere evenementen ter ere van het jubileum bijwonen.