Nieuws/Entertainment
885573
Entertainment

Acht maanden cel voor belager Wendy van Dijk

De man die gedreven door ernstige paranoïde waanideeën onder anderen zijn ex-vriendin en tv-presentatrice Wendy van Dijk stalkte en bedreigde, is dinsdag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot acht maanden cel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

In 2013 werd de man al tot acht maanden cel veroordeeld door de rechtbank. In 2007 oordeelde de rechter nog dat hij 12 maanden achter slot en grendel moest, maar die uitspraak moest van het hof van tafel omdat er fouten waren gemaakt in het proces.

De verdachte zou tussen 2003 en 2006 meerdere dreigmails hebben gestuurd aan Van Dijk waarin hij aankondigde haar en haar zoontje iets aan te doen. Ook zijn ex-vriendin werd slachtoffer van stalking. Een collega van de ex, medewerkers van de belastingdienst en mensen van de politie werden door de man bedreigd en zelfs mishandeld.

Volgens het hof was de man destijds sterk verminderd toerekeningsvatbaar door zijn paranoïde waanideeën. Daarmee is rekening gehouden bij de strafmaat. Ook is de straf gematigd omdat de berechting in de ogen van het gerechtshof te lang heeft geduurd.