89156
Entertainment

Actrice Linda Evans gekweld door helse rugpijnen

Pijnlijk: Dit is over van KRYSTLE uit DYNASTY…

Wie herinnert zich niet de successerie DYNASTY, waar in de jaren tachtig ook heel Nederland voor ging zitten? JOAN COLLINS (83) werd er als Alexis een wereldster door, die nog steeds overal wordt herkend. En dat gold lange tijd ook voor haar tv-rivale LINDA EVANS, die Krystle speelde. Haar verging het minder goed. Een deze week opgedoken politievideo laat zien hoe zij, inmiddels bijna onherkenbaar, geboeid wordt afgevoerd wanneer zij op maandagochtend van de weg wordt geplukt…

Het is bijna onvoorstelbaar, maar de vrouw die op de exclusieve foto’s op deze pagina in de boeien wordt geslagen is dus écht de actrice die in de jaren tachtig wereldberoemd werd naast JOAN COLLINS. Als de beeldschone hoofdrolspeelster in de televisiehit Dynasty, trok zij alleen al in Nederland kijkcijfers zoals die, nu alleen nog, door een WK-spelend Oranje-elftal worden gehaald…

LINDA EVANS (74) was de altijd perfect gestylde miljardairsvrouw Krystle Carrington, die het altijd aflegde tegen de feeks Alexis maar zelf in haar brede robes met veel schoudervulling en herkenbare hair-do uitgegroeide tot een onvergetelijk stijlicoon.

Verdwenen

Zo’n 35 jaar later gaat het niet heel goed met Linda Evans. Ze lijkt van de aardbodem verdwenen sinds ze in 2006 besloot nog eens opnieuw met Joan Collins te gaan samenwerken. Zij deden een theatertournee waarin ze samen herinneringen ophaalden aan de geweldige tijd die zij samen beleefden toen hun serie over de hele planeet ging en zij volop genoten van het wereldwijde succes dat Joan tot het laatst wist uit te melken met reclamespotjes, maar dat voor haar blonde collega nauwelijks een vervolg kreeg.

Joan Collins deed ook Nederland aan tijdens die voorstellingenreeks en stond in een uitverkocht DelaMar-theater in Amsterdam. Linda Evans had zij toen al afgeschud. Een succes werd de samenwerking niet. La Collins overschaduwde haar collega volledig en er ontstond voor en achter de schermen wrijving tussen de twee, die zowel in de serie als in het dagelijks leven altijd al volstrekte tegenpolen waren geweest. De samenwerking tussen de tv-rivalen werd gestaakt.

Voor Linda Evans, die in de staat Washington bij Portland een enorme ranch bezit, was dat het moment waarop zij zich volledig terugtrok op dat enorme terrein, ver weg van alles en iedereen. Een aanbod mee te doen aan de VIPS-versie van Endemol’s Big Brother in Amerika, was een van de dingen die zij afwees. Het werd stil rond Linda Evans, en het bleef stil.

Toch duiken er nu nieuwe opnamen van haar op…

Bijzonder spijtig is alleen dat die werden gemaakt door de camera op het dashboard van een politieauto en dat op die beelden haarscherp is te zien hoe de actrice, zowel getekend als verdwaasd, door een agent in de boeien wordt geslagen. Even daarvoor was haar rijstijl de politieman opgevallen. ’s Morgens om negen uur reed de actrice opvallend langzaam en slingerend, waarna hij besloot de auto naar te kant te dirigeren en de bestuurster een coördinatietest te laten doen. Het lukte Linda niet over de streep te lopen. Oorzaak was echter niet drankgebruik, zoals eerst werd vermoed, maar haar medicatie die maakte dat zij afwezig was en nauwelijks in staat tot het beantwoorden van wat vragen.

Ondanks dat de verpakking van die medicijnen waarschuwde niet te gaan rijden, deed Linda dat toch omdat zij op maandagochtend om negen uur een afspraak bij de dokter had. Dat zou haar duur komen te staan!

De opnamen die al in 2014 werden gemaakt maar die pas week deze - via via - op Facebook belandden, tonen een gebroken vrouw die in niets meer doet denken aan de wereldberoemde Dynasty-ster die een bron van inspiratie was voor zoveel vrouwen wereldwijd.

Op het verschijnen van de pijnlijke video reageerde Linda Evans nog wel op de lijdzame manier die wel aan Krystle doet denken. Zij schreef, eveneens op Facebook: ,,Ik maak fouten, want ik ben ook maar een mens en niet perfect.’’

Daar voegde ze later aan toe van haar fouten te hebben geleerd en niet op te houden van zichzelf te houden. Interviewverzoeken en vragen om nader commentaar wees zij via haar management af. Linda Evans kiest voor de beslotenheid en beschutting van haar ranch en liet doorschemeren dat we niet veel meer van haar zullen horen. De zaak, uit 2014 dus, is inmiddels al lang afgedaan. Zij kreeg een jaar voorwaardelijk en een even lange rij-ontzegging; nóg een extra reden om de deur niet vaak meer uit te gaan.

Belangstelling

Het incident plaatst haar wel weer middenin de belangstelling. En de politievideo onthult het jarenlang verzwegen medische drama van de Hollywooddiva. Sinds tientallen jaren lijdt zij aan vaak ondraaglijke rugpijnen, veroorzaakt door vochtophopingen (’oedeem’) in haar wervels die tegen zenuwen aandrukken. Zij onderging talloze therapieën en behandelingen die nauwelijks verlichting boden en ten einde raad sloot zij zich aan bij de esoterische sekte van JUDY ZEBRA ‘JZ’ KNIGHT (71). Deze goeroe houdt niet op te beweren dat er in 1977 ineens een krijger in keuken verscheen uit fantasieland Lemuria, een verzonken continent als Atlantis dat 35.000 jaar geleden Madagaskar met India verbond. Deze man zou Judy naar eigen zeggen krachten gegeven hebben die haar tot de meest onwaarschijnlijke dingen in staat stelden.

In plaats van zich eens flink achter de oren te krabben, geloofde wanhopige Linda Evans daar helemaal in en liet zij zich jarenlang behandelen door ’JZ’, die haar in één moeite door ook van depressies zou afhelpen. Tussen de vrouwen ontstond een hechte band. Om maar dichter bij haar steun en toeverlaat te zijn, verhuisde Linda in 1997 zelfs van Los Angeles naar het noorden, naar Washington, waar Judy woonde. De liefde hield haar niet in Hollywood. Huwelijken, onder meer met regisseur JOHN DEREK (de latere echtgenoot van BO) en relaties, achtereenvolgens met een restauranteigenaar en de bekende musicus en popster YANNI, liepen stuk.

Zij raakte door haar goeroe zo geïnspireerd, dat zij het geleerde niet alleen zelf in de praktijk bracht, maar dat Linda de ideeën van haar mentor in wie zij bleef geloven ook ging uitdragen. In haar memoires staan allerlei levenswijsheden, tips voor een rijk innerlijk leven en zelfs recepten die, letterlijk, ’uit de keuken’ van de omstreden ’JZ’ komen. Rijden onder invloed van sterke spierverslappers, hoorden daar echter niet bij.

Televisieoptredens waren er nauwelijks nog. In 2009 won zij nog een VIP-kookshow met haar recepten die kennelijk in de smaak vielen, maar toen in 2010 televisie-echtgenoot Blake Carrington - acteur JOHN FORSYTHE - overleed, volstond zij met een geschreven statement.

Echt gelukkig lijkt Linda Evans niet meer te zijn geweest nadat zij uit de spotlights liep. Op de foto’s, gemaakt toen zij amper de zeventig was gepasseerd, maakt zij niet alleen een afwezige maar ook gedeprimeerde indruk. Wég zijn haar sprekende ogen, al werpt zij zelfs in de politiecamera nog een keer de lieflijke blik die haar zo geliefd maakte, en multimiljonair bovendien.

Maar achter die blik gaan veel verdriet en pijn schuil, op de eerste plaats veroorzaakt door haar chronische aandoening en later door de invloed van medicijnen en de op zijn minst twijfelachtige hulp die zij inschakelde.

Toen de politieman haar over die witte streep langs de weg liet lopen, zou ze lallend hebben gezegd: ’Dit doe ik bij yoga ook altijd…’ In handboeien werd Linda Evans naar het bureau overgebracht, waarna een lang geheim gebleven rechtszaak tegen haar volgde.

Drie jaar later gaat het volgens vrienden wel iets beter met haar. Ondanks al haar problemen zou zij nooit klagen over haar leven dat eens zo mooi was, maar nu zo’n noodlottig einde lijkt te krijgen.