Entertainment/Film
892808004
Film

Genadeloos Mexico

’Tigers are not afraid’ ✭✭✭✭

— Wat: oorlog, fantasy

— Regie: Issa López

— Met: Paola Lara, Juan Ramón López, Tenoch Huerta

Straatkinderen leiden een keihard bestaan in Mexico.

Straatkinderen leiden een keihard bestaan in Mexico.

Sinds het begin van de drugsoorlog in 2006 zijn er in Mexico 160.000 mensen vermoord en 53.000 verdwenen. En dat is nog niet alles. Want hoeveel kinderen moeten er nu eigenlijk zonder ouders verder? Filmmaakster Issa López maakte een film over hun keiharde bestaan, vermengd met fantasy-elementen.

Straatkinderen leiden een keihard bestaan in Mexico.

Straatkinderen leiden een keihard bestaan in Mexico.

Tigers are not afraid volgt de jonge Estrella, die tevergeefs wacht tot haar moeder terugkeert en zich besluit aan te sluiten bij een groepje straatjongens. Hun vernielde wijk, schokkerig en donker in beeld gebracht, is inmiddels veranderd in een spookstad waar drugskartels dood en verderf zaaien. Wanneer een van de kinderen een wapen vindt en Estrella de opdracht geeft om een crimineel uit te schakelen, moet het clubje vrezen voor hun leven.

Intussen klampt Estrella zich vast aan de drie schoolkrijtjes die haar wensen zouden moeten vervullen, ziet ze hoe een knuffelbeest tot leven komt en verschijnen er vliegende wezentjes die de trekker van een pistool kunnen overhalen. Tigers are not afraid is wat dat betreft vergelijkbaar met Oscarwinnaar Pan’s Labyrinth, over een meisje dat tijdens het Francoregime wegvlucht in een mythische wereld.

Estrella heeft echter geen sprookje om zich in te verstoppen, maar kan alleen met kleine bedenksels proberen om de realiteit iets beter te maken. Dat die onschuld het moet afleggen tegen de gruwelijkste taferelen, maakt van deze film bovenal een genadeloos straatdrama.