Nieuws/Entertainment
893879
Entertainment

Seth Gaaikema overleden

Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is dinsdagmiddag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn secretariaat tegenover Omroep Brabant. Gaaikema had hartproblemen en overleed na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Den Bosch.

De cabaretier en tekstschrijver nam in januari 2014 afscheid van het theater met de voorstelling 'Wat ik nog graag zou willen' . De laatste voorstelling was in Groningen. Na een studie Nederlands trad hij in de jaren 60 voor het eerst op en brak door met een oudejaarsconference. Hij schreef ook teksten voor Wim Kan en voor musicals.

Seth Gaaikema werd geboren op 11 juli 1939 in Uithuizen. De domineeszoon voerde vanaf 1967 conférences op, maar pas in 1994 kreeg zijn voorstelling 'De wereld is stapelgek, nou wij nog' unaniem lovende kritieken. De pers noemde zijn shows voor deze conférence nogal eens 'zwaar' of 'traag'.

Wel kreeg Gaaikema altijd goede kritieken op de musicalvertalingen die hij maakte van onder meer My Fair Lady, Kiss Me Kate, Oliver, Les Misérables, The Phantom of The Opera en Elisabeth. Zijn eerste vertaling was My Fair Lady (1959). Zelf schreef hij de musicals Swingpop en Publiek.

In april 2001 kreeg Gaaikema de Musical Oeuvre Award. In de eerste helft van 1987 trad Gaaikema niet op. In die periode gaf hij werkcolleges over kleinkunst aan de universiteit van Groningen, waar hij ooit Nederlands studeerde. Hij maakte ook een proefschrift over kleinkunstteksten. Gaaikema kwam in zijn oudejaarsconférence van 1988 openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.