Entertainment/Sterren
893991827
Sterren

J. K. Rowling deelt bedreiging: ’Adres van familie en foto pijpbom’

Harry Potter-schrijfster J. K. Rowling heeft een ernstige bedreiging aan haar adres gedeeld op Twitter. De bedreiging volgde op een retweet die ze deelde van een transgender die aangaf spijt te hebben van haar transitie. De tweet van Rowling kan rekenen op massale steun.

„Het adres van mijn familie (afgelakt), een pijpbom en een foto van een handboek over hoe je een bom maakt. Het account blijft natuurlijk actief.” Uit de reacties op de tweet blijkt dat Twitter het account inmiddels wel verwijderd heeft, hoewel de getoonde gebruikersnaam op de foto nog wel te vinden is. Deze gebruiker geeft aan dat zij niet degene is die de bedreiging aan J. K. Rowling heeft gestuurd.

Volgers steunen de Harry Potter-bedenker massaal. Haar tweet heeft meer dan vierduizend reacties, waaronder veel steunbetuigingen; is meer dan tienduizend keer geretweet en heeft bijna 50.000 likes. Ook de transgender wiens tweets ze deelde, reageert: „Hoop dat het goed met je gaat, Jo. Het spijt me dat ze dit doen terwijl je alleen maar opkomt voor ons detransitioners.” Met detransitioners worden transgenders bedoeld die weer hun oorspronkelijke geslacht en identiteit willen aannemen.

De schrijfster kreeg eind 2021 ook tal van doodsbedreigingen toen haar woonadres door activisten op sociale media was gedeeld. Dat komt allemaal omdat ze eind 2019 reageerde op een artikel waarin de omschrijving ’mensen die menstrueren’ voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen dat Rowling kwalijk ’omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren’.