Entertainment/TV
906308878
TV

Talitha Muusse stopt per direct met Op1: ’Journalistieke vrijheid in het geding’

UPDATE - Talitha Muusse zal de laatste uitzending van Op1 niet meer presenteren. De journaliste stelt dat de Kro-Ncrv voorwaarden aan haar stelt die ’botsen met mijn professionele en persoonlijke waarden’. Als voorbeeld noemt ze de eis ’om niet meer mee te mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel’. „Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg”, verklaart ze haar keuze.

„Ik ben mij er van bewust dat het continu zoeken is hoe mijn rol als ondernemer, initiatiefnemer van maatschappelijke projecten en opiniemaker zich verhoudt tot het presenteren van een journalistiek programma”, schrijft ze op sociale media. „Dit is dan ook continu een dialoog geweest tussen mij en de omroep, die soms pittig en moeilijk was waarbij ik zelf soms ook water bij de wijn moest doen en andersom de omroep soms excuses moest maken richting mij vanwege de wijze waarop ze mij beperkten. Dat hoort erbij.”

Muusse zegt voor Op1 te zijn gevraagd op basis van haar ’maatschappelijke activistische profiel’ en zou hebben aangegeven haar rol als presentator te willen combineren met haar rol als opiniemaker en ondernemer. „Binnen de voorwaarden die nu gesteld worden is deze combinatie van activiteiten toch niet mogelijk helaas.”

Ze benadrukt dankbaar te zijn voor ’het prachtige podium van de afgelopen weken’. „Het was een eer naast Sven Kockelmann plaats te nemen en van hem te leren, hij is een vakman. Ik wil alle kijkers bedanken voor de onwijze support en het vertrouwen dat jullie hebben gegeven aan mijn gezicht op jullie buis!”

Politieke activiteiten

Vrijdag riep de journaliste nog op om op het Plein in Den Haag ’een volksberaad te houden’ naar aanleiding van het Omtzigt-debat. „Ik wil met mensen fysiek napraten over wat hier is gebeurd en een statement maken dat dit niet de politiek is die hoort bij ons land en dit een onacceptabele uitkomst is van het debat. We zijn geschoffeerd vandaag!’ schreef ze in een inmiddels verwijderd bericht op Twitter.

Kro-Ncrv gaat in een persverklaring niet in op de aantijging van Muusse dat de omroep voorwaarden zou hebben gesteld aan haar optreden als co-presentator van Op1. „Kro-Ncrv en Talitha hebben in goed overleg besloten dat gelet op haar politieke activiteiten van de afgelopen dagen, de rol van presentator bij Op1 niet meer passend voor haar is”, schrijft de omroep. „Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid en heeft een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel.”

Zondag zou de laatste uitzending van het presentatieduo Sven Kockelmann en Talitha Muusse te zien zijn. Vanaf 5 april is het praatprogramma weer alleen op doordeweekse dagen te zien. Het gat aan de talkshowtafel wordt niet opgevuld met iemand anders: Kockelmann zal het programma zondagavond solo presenteren.

Muusse en de omroep zijn momenteel in gesprek over haar nieuwe rol binnen de omroep. „We hebben er vertrouwen in dat Talitha voor Kro-Ncrv in de toekomst spraakmakende programma’s kan maken, passend bij wie zij is en waar ze zich sterk voor maakt.” Zo wordt er gesproken over programma’s waarin ze het belang van de jonge generatie voor een duurzame toekomst van Nederland kan belichten.