Nieuws/Entertainment
912890
Entertainment

Uitzending legale olifantenjacht gaat door

De uitzending van 5 Extreem over olifantenjacht in Zuid-Afrika blijft gewoon gepland staan voor zondag 5 oktober, laat RTL5 dinsdag weten. Tot nu toe hebben al meer dan 3000 mensen een petitie op Avaaz.org getekend om de uitzending tegen te houden.

RTL5 en Ewout Genemans van productiebedrijf No Pictures Please vinden het juist goed dat het onderwerp hobbyjacht aandacht op televisie krijgt. Genemans volgt in de uitzending een Nederlandse hobbyjager tijdens een reis naar Zuid-Afrika. "Het is schokkend dat dit soort jachtreizen legaal zijn en dat er zelfs reisbureaus bestaan waar men een compleet georganiseerde reis kan boeken om op een olifant te schieten", aldus Genemans.

De makers van de petitie vinden een tv-uitzending niet de juiste manier om de hobbyjacht aan de kaak te stellen. Zij menen dat het RTL5 alleen maar om de 'sensatie en kijkcijfers' gaat.

"Het is begrijpelijk dat dit onderwerp gevoelig ligt en dat mensen hun bezorgdheid laten blijken middels een petitie", zegt Paul Cormont, programmadirecteur RTL5. "Helaas is de hobbyjacht realiteit en wij vinden het goed om dit onderwerp aan de kaak te stellen. Het is bizar dat aan de ene kant wordt gezegd dat de olifant in 2050 is uitgestorven en dat er aan de andere kant legaal jacht gemaakt kan worden op olifanten. Dat verdient uitleg."

De uitzending is onderdeel van de nieuwe reeks 5 Extreem, waarin Nederlanders worden gevolgd die een opzienbarende levensstijl, passie of opvatting hebben.