Nieuws/Entertainment
912922
Entertainment

Jazzmuzikant Gerald Wilson (96) overleden  

De Amerikaanse jazzmuzikant en orkestleider Gerald Wilson is maandag op 96-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking.

Dat heeft de zoon van de musicus, Antony Wilson, bekendgemaakt.

Wilson, die met talloze grootheden uit de jazzwereld samenwerkte, beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren 50 en 60. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief. Zijn laatste album maakte hij in 2011, 93 jaar oud.

De muzikant stond vooral de laatste decennia bij het grote publiek bekend om zijn wijd uitstaande witte haar en zijn wilde, ‘dansende’ wijze van dirigeren. Hij begon zijn carrière eind jaren 30 als trompettist in de band van Jummie Lunceford. In de jaren 40 vormde hij zijn eerste bigband en vervolgens werkte hij onder meer met de orkesten van Dizzy Gillespie, Count Basie en Duke Ellington. Daarnaast arrangeerde hij voor artiesten als Louis Armstrong, Benny Carter, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en Ray Charles.

Mexicaanse inspiratie

Vanaf de jaren 60 en 70 maakte hij steeds meer platen onder zijn eigen naam, waarop karakteristieke en eigenzinnige, vaak door de Mexicaanse cultuur geïnspireerde muziek te horen was. Wilson doceerde aan de University of California in Los Angeles (UCLA) en California State University.

De artiest was ruim 50 jaar getrouwd met de Mexicaans-Amerikaanse Josefina Villasenor Wilson. Zijn dochter Teri is getrouwd met muzikant Shuggie Otis.