Entertainment/Film
917971617
Film

Emmanuelle-regisseur Just Jaeckin (82) overleden

De Franse filmregisseur Just Jaeckin is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Cult Epics, het bedrijf dat diverse films van hem op dvd uitbracht, zondag namens de familie laten weten. De cineast was vooral bekend door de film Emmanuelle uit 1974.

Jaeckin was al lange tijd ziek. De Franse erotische film Emmanuelle maakte de Nederlandse actrice Sylvia Kristel wereldberoemd. De film trok wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen naar de bioscoop en kreeg verschillende vervolgen. In sommige landen, zoals Spanje, werd Emmanuelle zelfs verboden. De film droeg bij aan het salonfähig maken van softporno, een genre dat dankzij Emmanuelle voor het eerst de bioscoop bereikte én vrouwen wist te trekken.

De regisseur wist het succes van Emmanuelle nooit meer te overtreffen. Jaeckin was ook beroemd als fotograaf. Hij kreeg vrijwel alle grote vrouwelijke sterren van de jaren zestig en zeventig voor de camera, zoals Jane Fonda, Jane Birkin en Brigitte Bardot. Zijn werk verscheen in gezaghebbende bladen als ELLE, Marie Claire en Vogue.