Entertainment/TV
920102822
TV

Maarten Ducrot stopt volgend jaar als commentator bij NOS

Maarten Ducrot stopt als commentator bij de NOS. Tijdens de laatste etappe van de Tour de France 2022 kondigde hij zijn afscheid aan. De Amstel Gold Race van volgend jaar wordt zijn laatste commentaarklus voor de NOS.

De oud-wielrenner zegt het een voorrecht te vinden dat hij de kans heeft gekregen om commentaar te mogen geven bij wielerwedstrijden. De laatste jaren heeft hij echter het gevoel dat hij niet meer de tijd krijgt om met de renners in het peloton te praten. Volgens Ducrot zijn er nu zoveel persmensen rond de wielerkoersen actief dat de renners nauwelijks nog tijd hebben om iedereen te woord te staan. „Dat gedrang, daar pas ik niet meer in”, zei hij. „Misschien word ik te oud.”

Na zijn actieve wielerloopbaan kwam hij in 2004 bij de NOS als opvolger van Erik Breukink. De inmiddels 64-jarige Ducrot viel op door zijn manier van commentaar geven, zeker in de jarenlange periode waarin hij samen met Herbert Dijkstra verslag deed van de Tour de France en andere grote wielerevenementen.

Dankwoord

Ducrot bedankte zondag in de uitzending de NOS voor de kans die hij heeft gekregen als commentator. In de uitzendingen wilde hij vooral vertellen over zijn ervaringen als wielrenner. „Ik kan vertellen vanuit die renner. Ik ga niet op de tribune zitten. Dat laat ik over aan de andere pers”, vertelde hij over zijn insteek als commentator. „Ik ga in het peloton kijken.”

Ducrot vormde in de laatste twee weken van deze Tour een commentatorduo met Joris van den Berg. Stef Clement deed de eerste week met Van den Berg. Dijkstra nam enkele jaren geleden al afscheid van de Tour.

Gemengde reacties

Op Twitter wordt gemengd gereageerd op de aankondiging van Maarten Ducrot dat hij stopt als commentator van wielerwedstrijden bij de NOS. Fans bedanken de oud-wielrenner, maar er is ook veel kritiek op hem.

„Hoe moet ik nou in slaap vallen tijdens de #TourDeFrance en precies op tijd wakker worden voor de finish v/d etappe nu Maarten Ducrot gaat stoppen”, vraagt een twitteraar zich af. „He he, eindelijk”, schrijft een ander. „Je hebt Nederland genoeg verveeld met je gezever.” Twitteraar Peter vindt dat Ducrot lekker aan de keukentafel moet gaan zitten met zijn „lulverhalen.”

De meeste reacties zijn echter positief. Ducrot krijgt veel complimenten. „Zonder Maarten is de Tour nooit meer hetzelfde. Fijne stem met heerlijke humor”, laat een twitteraar achter bij het bericht dat Ducrot stopt. „Zit je nu te linkeballen”, vraagt een volger aan hem. De term linkeballen kwam oorspronkelijk van wielrenner Gerrie Knetemann. Ducrot zei tijdens het verslag van de laatste Touretappe dat hij die term „had afgestoft.” „Ik ga je missen. Bedankt voor je prachtig commentaar en mooie verhalen alle jaren”, laat de volger nog weten.