Entertainment/Sterren
920252356
Sterren

’Geen behandelplan meer mogelijk’

Bibian Mentel neemt afscheid van dierbaren na uitzaaiingen in hersenen

Bij Bibian Mentel (48) is de kanker uitgezaaid naar haar hersenen en een behandelplan is niet meer mogelijk. Dat meldt Denkproducties in een verklaring, de organisatie achter haar seminars.

Haar artsen hebben de snowboardkampioen daarom geadviseerd te beginnen met afscheid nemen van haar naasten, is te lezen in de verklaring, die is opgesteld in samenwerking met Bibian en haar man Edwin van der Spee. „Het gaat namelijk niet goed met Bibian. Haar artsen hebben onlangs uitzaaiingen geconstateerd in de hersenen en in tegenstelling tot de afgelopen 15 keer in 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.”

Het geplande seminar op 9 maart over winnaarsmentaliteit zal doorgaan, laat de organisator weten. „Want doorzetten, dat is haar eerste natuur. Positief blijven en doelen stellen. Daarom is afblazen voor haar geen optie. En wij steunen dat.” Volgens hen gaat het met Bibian ondanks het slechte nieuws toch erg goed en wil zij tot de laatste dag blijven genieten van het leven.

’Mooi feestje’

Bibian Mentel strijdt al jaren tegen kanker en wist altijd weer terug te komen. Sinds er in 2001 voor het eerst botkanker werd geconstateerd en het been van de snowboardster werd geamputeerd, moest ze al veertien keer eerder naar het ziekenhuis doordat de kanker opnieuw toesloeg. In december afgelopen jaar werd ze nog aan haar rug geopereerd, nadat er ’een stukje cement’ dat tussen haar ruggenwervels was geplaatst, op haar zenuwen drukte. Daar herstelde ze goed van. Ze gaf daarbij in een interview met De Telegraaf al aan dat ze over twee maanden weer voor controle moest voor ’de rest van mijn lijf’. Ook hoopte ze toen de 18e verjaardag van haar zoon Julian in februari nog mee te maken. „We gaan ervan uit, en dat hoop ik ook van harte, dat ik dat mee mag maken. Maar achttien vind ik ook nog steeds te jong om zonder moeder door het leven te moeten. Dat zijn dingen die je dagelijks bezighouden. Dan laat je even een traan, maar daarna ga je weer door.’’

Het jaar ervoor kreeg ze in september nog te horen dat men niet wist of ze de kerst nog zou halen, gezien haar bloedwaardes. Ook toen deed Bibian Mentel de artsen weer versteld staan ’van de manier waarop mijn lichaam zich toch weer had hersteld’.

In het gesprek met De Telegraaf zei Bibian ook in 2021 van iedere dag een ’mooi feestje’ te willen maken. „Dat is de strekking. We durven zo’n twee, drie maanden vooruit te kijken, maar meer dan dat is het niet. Ik geniet van iedere dag dat ik mijn man en kinderen om me heen heb.” Ook hoopte ze in het nieuwe jaar haar Mentelity Foundation verder te kunnen uitbouwen.