Entertainment/Film
920852380
Film

Filmtips voor de hersftvakantie

Bios vol beesten

Everest: De jonge Yeti.

Everest: De jonge Yeti.

Terwijl de blaadjes van de bomen dwarrelen, regent het in de bioscoop nieuwe films die zich richten op een jong publiek. Herfstvakantie, weet u wel? Het ruime aanbod is bij de beesten af.

Everest: De jonge Yeti.

Everest: De jonge Yeti.

Een enorm knuffelbeest. Daar doet de titelheld uit Everest: De jonge Yeti nog het meeste aan denken. DreamWorks, de studio die eerder verantwoordelijk was voor het succes van How to train your dragon, laat deze ’verschrikkelijke sneeuwman’ in Shanghai ontsnappen uit gevangenschap en vervolgens opduiken op het dak van Yi, een vioolspelend tienermeisje. Zij is erg op zichzelf en droomt ervan te reizen naar de plekken waar haar overleden vader haar mee naartoe had willen nemen. Als Yi ontdekt er een klopjacht gaande is naar de ontsnapte yeti, besluit zij hem echter te helpen om terug te keren naar de Himalaya. Haar vrienden Peng en Jin gaan ook mee op deze tocht, die nog avontuurlijker wordt als Everest over magische krachten blijkt te beschikken waarmee hij de natuur kan plooien naar zijn wil.

Lotte op zoek naar de draken.

Lotte op zoek naar de draken.

Het hondje Lotte en haar zusje Roosi beleven een spannend avontuur voor alle leeftijden in Lotte op zoek naar de draken. Ze helpen Karl de wasbeer en Viktor de vis, wetenschappers die naar het dorpje Gadgetville zijn gekomen voor een belangrijke wedstrijd. Wie erin slaagt het volkslied op te nemen van de oudste diersoort ter wereld, de vuurspuwende draak, wint de hoofdprijs.

Shaun het schaap: Het ruimteschaap.

Shaun het schaap: Het ruimteschaap.

Studio Aardman in Bristol stuurde eerder al helden Wallace & Gromit naar de maan. Een heerlijk tripje, omdat de maan van kaas bleek. Nu laat het in stop-motion gespecialiseerde filmbedrijf ook Shaun het schaap het heelal verkennen in Shaun het schaap: Het ruimteschaap. Aanleiding is het neerstorten Lu-La, een kleine dondersteen van buitenaardse afkomst. Een duistere organisatie wil haar gevangen nemen, maar Shaun besluit haar te helpen om naar huis terug te keren.

Britt Dekker in Whitestar.

Britt Dekker in Whitestar.

De paardenliefde van Britt Dekker en haar populariteit bij het grote publiek leidde tot de speelfilm Whitestar, waarin zij zelf een bescheiden rol speelt. Tijdens de vakantie werken Megan (Richelle Plantinga) en haar beste vriendin Julia (Sterre van Woudenberg) samen met Eddy (Valentijn Avé) bij de stal van de bikkelharde paardenhandelaar Alex (Kees Boot). Megan heeft er altijd van gedroomd om een succesvolle dressuurrijder te worden. Dan komt de vierbenige titelheld Whitestar op Megans pad; een paard waarmee ze een bijzondere band opbouwt en de sterren van de hemel rijdt. Tot Alex de schimmel terug wil om zelf wedstrijden te rijden.

Sinterklaas

Scène uit de film De Brief Voor Sinterklaas.

Scène uit de film De Brief Voor Sinterklaas.

Als de herfst in het land is, komt ook Sinterklaas op stoom. Voordat hij zijn boot afmeert in Nederland, worden de kleintjes die reikhalzend uitkijken naar zijn komst alvast helemaal in de stemming gebracht in de bioscoop. Dit jaar met twee films over de goedheiligman en zijn Pieten. Zo wordt zijn feestelijke aankomst in De brief voor Sinterklaas overschaduwd door een groot tekort aan Pieten. Er zit niets anders op dan een auditie te organiseren, een officiële ’Pietendag’. Sem ziet zijn kans schoon en schrijft onmiddellijk een brief. Als hij een stoere, sterke Piet kan worden, dan durven pestkoppen hem vast nooit meer lastig te vallen. Maar wat niemand weet is dat Huibert Jan en zijn ’Mammie’ een gemeen plan hebben om de Pietendag te saboteren. Ook een zekere acrobaat en zijn robot spelen mee in deze sinterklaasfilm.

Beeld uit Waar is het grote boek van Sinterklaas?

Beeld uit Waar is het grote boek van Sinterklaas?

In Waar is het grote boek van Sinterklaas? vindt Guus Blik (Carlo Boszhard) het volslagen belachelijk dat Sinterklaas speelgoed ’gratis weggeeft’ aan de kinderen. Als eigenaar van de grootste speelgoedfabriek van het land beschouwt hij dat als broodroof. Daarom steelt hij het boek van Sinterklaas, waardoor pakjesavond in het water dreigt te vallen. Ten einde raad vraagt de Sint aan de Kerstman of hij zijn boek mag lenen, maar dan blijkt dat Guus ook op de Noordpool heeft toegeslagen! Lukt het Sinterklaas om samen met de Kerstman beide feestdagen te redden?

Festival

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid plaats: het grootste kindermediafestival ter wereld. Op het terrein van de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam en op bijna 40 locaties in het land, kunnen kinderen tussen de drie en veertien jaar nieuwe, bijzondere en opvallende films en televisieproducties bekijken en op ontdekkingstocht gaan in het MediaLab. Ook dit jaar biedt het festival weer een kleurrijk en veelzijdig programma. Meer info op cinekid.nl