Nieuws/Entertainment
923787
Entertainment

'Barry Atsma is mannelijke homo'

Barry Atsma is binnenkort te zien in zijn eerste Engelstalige film, waarin hij de rol van de homoseksuele Michael vertolkt. "Maar ik heb al bij de eerste auditie gezegd dat ik geen clichéhomo wilde spelen", vertelt de acteur.

Barry Atsma is binnenkort te zien in Hector and the Search for Happiness, zijn eerste Engelstalige film. De film gaat over een psychiater die de wereld over reist om geluk te vinden. Barry speelt Michael, een relatief kleine maar wel bijzondere rol. Hij is homo en heeft een relatie met een donkere man. “Het speelt met heel veel vooroordelen en clichés op dat gebied. Homoseksualiteit is nog een groot probleem in Afrika, en interraciale relaties ook", vertelt hij aan magazine Gay & Night.

Barry besloot om de rol anders in te vullen dan wat voor de hand lag: "Ik heb al bij de eerste auditie gezegd dat ik van Michael geen clichéhomo wilde maken, geen enorme nicht. Maar een echte stoere man-man. De regisseur was er erg van gecharmeerd: er waren ook acteurs die echt een enorme nicht van Michael maakten.”

KortsluitingSpelen in het buitenland in een andere taal was even wennen, zo vertelt de acteur. "In de eerste scene haal ik Hector op van het vliegveld en maken we een jeeprit. Het was een rit van 2 kilometer die in één shot tijdens het rijden moest worden gedraaid. Het stuur zat rechts, de versnellingsbak werkte niet en voor op de motorkap stond de camera gemonteerd. En dan moest ik ook voor het eerst in het Engels acteren. Dat veroorzaakte echt kortsluiting in mijn hoofd." Barry wist toch te kalmeren en de scène ging goed.

De film gaat over geluk, iets wat voor Barry een groot gevoel in kleine dingen is: "Het gaat om het delen van vriendschap en verdriet met andere mensen: vrienden, familie, je kinderen. Normaal omgaan met mijn ex. Ik kan heel erg genieten van avondjes met vrienden: gewoon bier drinken en voetbal kijken. Geluk zit eigenlijk in heel simpele dingen. En af en toe wil ik een mooie film maken waar ik echt trots op kan zijn. Meer niet.”