Nieuws/Entertainment
931169
Entertainment

Houten penis Jan Wolkers onder de hamer

Jan Wolkers

Jan Wolkers

Een fallisch beeld uit de kunstcollectie van Jan Wolkers wordt geveild. Het beeld is een zogeheten tsjemen, letterlijk penis, die het Papoea-Nieuw-Guinese volk Asmat maakte ter nagedachtenis aan hun voorouders. Het houtsnijwerk levert naar verwachting tussen de 1000 en 1500 euro op, laat veilinggebouw de Zwaan weten.

Jan Wolkers

Jan Wolkers

Uit het 1.22 meter hoge beeld zijn twee mensfiguren gesneden, omringd door verschillende symbolen van de Asmat. Een aantal opzienbarende kunstwerken uit Oceanië en Afrika uit de verzamling van Jan Wolkers gaat onder de hamer. De tsjemen is het topstuk uit de collectie.

tsjemen

tsjemen

Wolkers was groot liefhebber van kunst uit Oceanië en Afrika. De schrijver en kunstenaar bouwde in de jaren zestig en zeventig aan een omvangrijke verzameling objecten die vroeger nog ’primitief’ werden genoemd. In 1990 schreef hij in het essay Van Oegstgeest naar Orokolo over zijn voorliefde voor ’de bezielde scheppingen van Afrikaanse en Melanesische volkeren’.

Liefhebbers krijgen 7 november de kans kunstwerken uit Wolkers’ collectie te bemachtigen. Naast de tsjemen kunnen zij ook bieden op voorstevens van prauwen uit Papoea-Nieuw-Guinea en een houten antilopemasker uit het huidige Burkina Faso.