Nieuws/Entertainment
94777660
Entertainment

Kritiek op J.K. Rowling na transgender-tweets

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling ligt onder vuur omdat ze het heeft opgenomen voor Maya Forstater, een onderzoekster die haar baan kwijtraakte omdat ze stelde dat mensen hun biologische sekse niet kunnen veranderen. Rowling plaatste op Twitter een bericht ter verdediging van de onderzoekster, wat de schrijfster op haar beurt op kritiek kwam te staan.

"Kleed en noem jezelf hoe je wilt", begon de schrijfster haar tweet. "Slaap met iedere volwassene die dat wil. Leef je leven in veiligheid en voorspoed. Maar vrouwen van hun baan afhouden omdat ze stellen dat sekse niet echt is? #IkverdedigMaya #Ditisgeenoefening."

Forstater (45) werkte als belastingexpert voor een Engels-Amerikaanse denktank. Op Twitter stelde ze dat transvrouwen niet op hun identiteitsbewijzen moeten kunnen zetten dat ze vrouw zijn. De werkgever van Forstater besloot daarop haar contract niet te vernieuwen. De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter: die gaf de werkgever gelijk.

Geen bedreiging

Tot onvrede van onder anderen Rowling, die reageerde op Twitter. Dat Rowling het voor Forstater opnam, was echter weer tegen het zere been van onder andere Glaad, de Gay and Lesbian Alliance Against Defamation. Tegen USA Today reageerde de belangenorganisatie dat Rowling - die volgens hen met haar boeken kinderen inspireerde samen een betere wereld te creëren - zichzelf nu op één lijn plaatst met een "antiwetenschappelijke ideologie die de menselijkheid van transmensen ontkent".

"Transmannen, -vrouwen en non-binaire personen zijn geen bedreiging", vervolgt Glaad. "Iets anders beweren, brengt hen simpelweg in gevaar."

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd