Entertainment/TV
949037665
TV

NPO-top adviseerde Matthijs van Nieuwkerk over verklaring

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang en NPO-directeur Frans Klein hebben Matthijs van Nieuwkerk vorige week advies gegeven over de verklaring die hij had opgesteld naar aanleiding van het nieuws over grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door (DWDD). Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving hierover van de Volkskrant.

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Leeflang en Klein waren op uitnodiging van de NTR aanwezig bij opnames van de Top 2000 Quiz en spraken Van Nieuwkerk over de situatie, schrijft de Volkskrant. Ze zouden tegen Van Nieuwkerk hebben gezegd dat in zijn verklaring niets van spijt terug te lezen was. Het tweetal zou de presentator toen hebben geadviseerd dat wel in zijn verklaring op te nemen.

’Verrast’

BnnVara is „verrast” over het feit dat de NPO-top contact had met Van Nieuwkerk over de verklaring. De omroep kreeg zelf geen contact met de presentator, bevestigt een woordvoerder aan het ANP. BnnVara probeerde „op verschillende manieren” in contact te komen met Van Nieuwkerk, maar dat lukte niet. De omroep wilde vorige week vrijdag naar opnames in de Top 2000-studio komen, maar dat hoefde volgens de manager van de presentator niet.

De woordvoerder zegt wel dat het „een presentator vrijstaat om een persoonlijk statement te bespreken met wie hij wil”.

Geen spijt

Vorige week berichtte de Volkskrant dat Van Nieuwkerk verschillende verklaringen stuurde als reactie op het nieuws over het grensoverschrijdende gedrag. Hij betuigde daarin in eerste instantie geen spijt, wat tegen het zere been was van BnnVara. De omroep zei later te twijfelen aan zijn oprechtheid. Dat was voor Van Nieuwkerk aanleiding om de banden met BnnVara te verbreken. „Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, zo stelde de televisiemaker.

BnnVara stelde in een reactie daarop dat de omroep een spijtbetuiging „essentieel” vond. „Daar hoort de erkenning bij dat er over grenzen van (oud-)collega’s is gegaan”, aldus de omroep.