Nieuws/Entertainment
966100
Entertainment

Uitzending pestprogramma verboden

De aflevering van het RTL-pestprogramma Project P over het Einstein Lyceum in Hoogvliet mag komende maandag niet worden uitgezonden. Dat besliste de rechtbank in Lelystad vrijdag in een kort geding dat de school mede namens de ouders van de leerlingen had aangespannen. De rechtbank voegde daar een dwangsom van 250.000 euro aan toe.

Het Einstein Lyceum wilde de aflevering over de 12-jarige gepeste leerling Patrick voorkomen, omdat hiervoor verborgen camerabeelden zijn gemaakt. De school stelde dat de kinderen op de beelden nog te herkenbaar waren, hoewel ze vaag waren gemaakt.

RTL zendt komende maandag de omstreden aflevering wel uit, maar zonder de door de rechter verboden beelden. Volgens een woordvoerster wil de zender toch het verhaal van de 12-jarige gepeste Patrick vertellen. „Zijn ouders en hijzelf staan daar ook heel erg achter.”

Het is nog niet duidelijk hoe de uitzending precies wordt aangepast. „We gaan nu bekijken hoe we er toch een volledige mooie aflevering van kunnen maken”, zei de woordvoerster. Het wordt bovendien de (voorlopig) laatste aflevering van het programma.

Privacy

De rechtbank vindt dat de privacy van de leerling zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van pestgedrag, ofwel het recht op vrije meningsuiting. De jonge leerlingen zijn leerplichtig, ze móeten naar school, en kunnen er dus niet voor kiezen of ze wel of niet op de beelden terechtkomen. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat ze in een veilige omgeving zijn en hoeven niet bedacht te zijn op het maken van opnames met een verborgen camera.

Bovendien zijn de leerlingen ondanks het onherkenbaar maken ('blurren' en het vervormen van stemmen) vermoedelijk 'op redelijk eenvoudige wijze' wel te herkennen voor hun naaste omgeving, en zijn de beelden niet meer te verwijderen als ze eenmaal via sociale media worden verspreid. Ook een opgenomen confrontatie waarbij de leerlingen kijken naar de in het geheim gemaakte beelden mag niet op tv komen.

Veiligheid

„Het ging ons om de veiligheid van de school en of verborgen camera's acceptabel zijn. De rechter vindt net als wij van niet. De school hoort een veilige plek te zijn.” Dat zei een opgeluchte rector Geert Millenkamp van het Einstein Lyceum vrijdag na de uitspraak.

Volgens Millenkamp hoort pesten als thema op de agenda van de school te staan, maar zonder inzet van verborgen camera's op tv. De rector zei verder dat hij wil dat de rust nu terugkeert op zijn school. „We moeten weer over tot de orde van de dag, want we zijn een school.”

Jammer

„Het is heel jammer dat we niet kunnen laten zien hoe mooi de ontmoeting was van Patrick met zijn klas”, zei algemeen directeur Bernard van den Bosch van producent Skyhigh. „Dat was heel positief en het gaf hem ook een enorme boost.” Van den Bosch vindt het dan ook „heel jammer” dat de rechter in Lelystad de verborgen camerabeelden in de aflevering heeft verboden. „Gelukkig hebben we in de eerder getoonde drie uitzendingen kunnen laten zien waarom we dit programma wilden maken en die kinderen worden nu ook niet meer gepest.”