Nieuws/Entertainment
970025366
Entertainment

Goldband trad op bij Amsterdams corps, maar distantieerde zich van speech

De mannen van de Haagse formatie Goldband.

De mannen van de Haagse formatie Goldband.

De Haagse formatie Goldband heeft zich maandagavond tijdens het optreden op het lustrum van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. nadrukkelijk uitgesproken tegen de omstreden seksistische speeches die zondag op hetzelfde lustrum waren gehouden. Dat verklaart de woordvoerder van de band dinsdag tegenover het ANP.

De mannen van de Haagse formatie Goldband.

De mannen van de Haagse formatie Goldband.

„Ook ons bereikte gisteren het bericht over de walgelijke speeches op zondagavond, waarop wij direct contact hebben opgenomen met de organisatie”, laat de groep weten. „Nadat zij ons op de hoogte hebben gesteld van de getroffen maatregelen en de wens het slotfeest door te laten gaan, hebben wij in goed overleg besloten om toch op te komen treden.”

Zanger Milo Driessen sprak zich tijdens het optreden nadrukkelijk uit tegen de uitlatingen die zondag waren gedaan. „Dit leek ons effectiever dan het optreden te cancelen. Om zo de mensen die niets met het voorval te maken hadden – inclusief de gehele vrouwenafdeling – niet de dupe te laten worden van het onacceptabele gedrag van een groep mannen.”

Tijdens de toespraak op het ’herendiner’ op zondag werd gezegd dat vrouwen „sperma-emmers” zouden zijn en „niks en niks meer dan een hoer”. De zaak kwam maandagavond aan het licht toen een groep van meer dan 250 leden van het corps naar buiten trad en zei zich niet veilig te voelen bij de vereniging. Door alle commotie is de aanmelding van aspirant-leden stopgezet. Burgemeester Femke Halsema overweegt stappen tegen het corps.