Nieuws/Entertainment

Typetjesmaker in huid van Cole Porter terug in het theater...

Paul Groot: ‘Dit wordt mijn leven na Koefnoen!’

Voor typetjes moet je bij PAUL GROOT zijn. In Koefnoen heeft hij de afgelopen dertien jaar honderden mensen nagedaan. Maar theaterproducenten weten hem ook te vinden als er bijvoorbeeld een hommage-voorstelling gemaakt moet worden over een theaterlegende. Kroop hij eerder onder meer in de huid van ADÈLE BLOEMENDAAL en ROBERT LONG, volgend jaar is COLE PORTER aan de beurt...

Nog zes compilatie-uitzendingen en dan valt definitief het doek voor Koefnoen. Dan zit er dertien jaar cabareteske televisie op. Niet dat PAUL GROOT (49) en OWEN SHUMACHER er genoeg van hebben…de NPO heeft besloten om het programma niet meer uit te zenden.

De heren is gevraagd een zaterdagavond familieshow te ontwikkelen. ,,We hebben vorige week een zogenoemde pilot ingeleverd”, vertelt Paul. ,,Het is even afwachten wat de dames en heren van de omroep daarvan vinden.”

Voorstellingen

Of het wel of niet doorgaat, Paul zal het niet eens zoveel uitmaken, want hij heeft meer pijlen op zijn boog. Er wacht namelijk een nieuwe theaterrol. Nadat hij eerder al schitterende voorstellingen maakte met het oeuvre van ADÈLE BLOEMENDAAL en ROBERT LONG, bestudeert hij nu het leven en werk van COLE PORTER. De voorstelling You'r the Top zal op 22 januari 2018 zijn première beleven in de Utrechtse Stadsschouwburg. Het is niet de eerste keer dat You'r the Top in Nederland te zien is. In 1995 toerde de voorstelling ook al langs de vaderlandse theaters, toen met WILLEM NIJHOLT in de hoofdrol.

Heb je Willem Nijholt destijds gezien?

,,Jazeker”, vervolgt Paul. ,,En wat zo leuk is, Willem bemoeit zich nu ook met deze nieuwe versie. Dat is natuurlijk ontzettend aardig. Vreemd is het materiaal van Cole Porter mij overigens niet. Ik heb thuis bijvoorbeeld platen van ELLA FRITZGERALD met zijn songs. Heerlijke evergreens als: I’ve Got You Under My Skin, Night And Day en Ev’ry Time We Say Goodbye.

Eigenlijk is het dezelfde voorstelling die ook in 1995 was te zien. Hier en daar zal er misschien iets aangepast worden, maar ook nu gebruiken we het script van PIETER VAN DE WATERBEEMD en is de productie in handen van COR FRANC, de man die al jaren prachtige producties maak met het American Songbook. De ondertitel van de musical is: Het verborgen leven van Cole Porter. Dat verraadt al een beetje, dat er nog al wat onthuld gaat worden. Want ja, die Cole leidde immers een verborgen leven. Daar kan ik als acteur wel wat mee.”

Wat krijgen we te zien?

,,Cole Porter in zijn laatste levensfase. Hij verblijft in zijn buitenhuis in Buxton Hill, waar hij elk weekend gasten uitnodigt om hem gezelschap te houden. Maar die avond loopt alles anders dan anders. Cole was van rijke komaf, een hartstochtelijk feestganger en een fervent wereldreiziger, die een verstandshuwelijk had met een van de mooiste fotomodellen uit de twintiger jaren. Terwijl zijn succes ongekende hoogte bereikte, groeide zijn eenzaamheid.’

En jij belandt ook in een rolstoel?

,,Jazeker, in 1937 sloeg het noodlot toe bij Cole Porter. Bij een val van een paard werden zijn beide benen verbrijzeld. Herstel was onmogelijk, maar zijn geliefden wilden tegen elke prijs amputatie voorkomen. Het gevolg was dat Cole in de loop van de tijd dertig operaties moest ondergaan en ondanks alle medicijnen, waaronder cocaïne, helse pijnen leed. In 1958 werd alsnog zijn rechterbeen afgezet. Na die ingreep was hij beroofd van zijn kracht en leek hij op een boom waarvan de takken waren afgekapt!”