Entertainment/Sterren
978068721
Sterren

Matthijs van Nieuwkerk mag Ere Zilveren Nipkowschijf houden

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk hoeft niet te vrezen dat de Stichting Nipkow zijn Ere Zilveren Nipkowschijf, een belangrijke televisieprijs, van hem afneemt. Dat laat de Stichting Nipkow desgevraagd weten aan het ANP.

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

„Eens gegeven, blijft gegeven, is ons motto”, aldus een woordvoerder. „Het huidige bestuur van de Stichting Nipkow heeft overlegd en blijft unaniem achter het besluit staan van de jury van 2020 om de Ere Zilveren Nipkowschijf toe te kennen aan Matthijs van Nieuwkerk”, luidt het statement van de stichting.

Naast de ereprijs voor Van Nieuwkerk won De Wereld Draait Door de Zilveren Nipkowschijf in 2011. Vijf jaar eerder had het programma al eens een „eervolle vermelding” gekregen.

Angstcultuur

De Volkskrant publiceerde vrijdag een uitgebreid artikel over de „grensoverschrijdende” werkwijze van Van Nieuwkerk en de sfeer achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant sprak tientallen medewerkers van het programma. Het ging volgens hen om „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”. Tientallen mensen vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

Van Nieuwkerk, lange tijd een van de meest beeldbepalende en best verdienende presentatoren bij de NPO, liet maandag weten de samenwerking met BnnVara te verbreken. „Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, stelde hij.