Nieuws/Entertainment
979639
Entertainment

Gijs van Dam: ’Er is niemand verkracht’

Gijs van Dam, de televisieproducent die door Jelle Brandt Corstius wordt beschuldigd van aanranding, ontkent deze aantijgingen met klem. „Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd zonder enige vorm van proces op basis van een gelogen verhaal.”

Volgens Van Dam is Brandt Corstius niet gedrogeerd en „hebben ze seks gehad, maar is er niemand gedwongen.” „Ik denk dat hij het anders beleefd heeft. Dat hij er achteraf anders over is gaan denken. Dat kan”, zo vertelt hij bij Pauw.

Ten tijde van het incident was Brandt Corstius stagiair bij het programma Barend & Van Dorp, Van Dam werkte bij de talkshow. Er is nooit meer over gesproken, zo geeft de producent aan en ze hebben het seizoen samen nog gewoon afgemaakt. „De volgende ochtend dacht ik: dit was niet helemaal mijn type. Ik heb iets te veel gedronken. Laat ik er maar niet te veel over zeggen, want ik weet niet of hij wil dat dit bekend wordt.”

Brandt Corstius wilde in een eerder stadium de identiteit van zijn aanrander bekend maken in een artikel in Trouw, maar zag daar later van af uit angst voor een proces wegens smaad. Daarop verscheen het stuk van de tv-maker in de krant zonder de naam van de dader. Hij vertelde daarin dat hij als twintiger door ’een collega’ was gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Toen de man aanstalten maakte over te gaan op anale seks, zou hij zijn gevlucht.

Van Dam noemt de afgelopen week, de tijd na het verschijnen van het artikel, de ergste week uit zijn leven. „Ik heb nog nooit zo intens gehuild. Ik maak me zorgen. Kan ik ooit nog naar een man lachen in de kroeg zonder dat hij denkt: daar is die verkrachter? Sta ik ooit nog in de studio een programma te maken? Dit blijft voor altijd plakken en ik heb het niet gedaan.”

Van Dam heeft Peter Plasman in de arm genomen om hem bij te staan. De advocaat heeft Brandt Corstius inmiddels aangeklaagd voor smaad en laster. „Dit krijg je niet meer weg en dat had meneer zich moeten bedenken voordat hij dit verhaal de wereld in slingerde.”

Een uur voor aanvang van de talkshow liet Jelle Brandt Corstius van zich horen via Twitter: „Ik begrijp dat ik nu iets hoor te zeggen. Maar ik zou niet weten wat.”

[email protected]