Nieuws/Entertainment
987249522
Entertainment

Label: Pedofiel krijgt geen royalties voor muziek in Joker

Politiefoto van Gary Glitter uit 2015 na zijn veroordeling

Politiefoto van Gary Glitter uit 2015 na zijn veroordeling

De ophef ontstond vorige week, maar nu heeft voor het eerst het muzieklabel van Gary Glitter gereageerd op het feit dat de muziek van de veroordeelde pedofiel in de kaskraker Joker zit.

Politiefoto van Gary Glitter uit 2015 na zijn veroordeling

Politiefoto van Gary Glitter uit 2015 na zijn veroordeling

Het nummer Rock ’n Roll part 2 is te horen in de film Joker in een lange scène waarbij de Joker een trap afdanst. Een woordvoerder van Snapper Music, gevestigd in Engeland, zegt tegen The New York Times dat het label zelf al sinds 1997 alle rechten heeft verworven van de muziek van Gary Glitter. „Hij heeft geen rechten op royalties en die hebben we hem ook niet betaald.”

In de Verenigde Staten is de songtekst zelf eigendom van Universal Music Publishing Group en BMG, stelt The Los Angeles Times. Universal vertegenwoordigt Gary Glitter, ofwel Paul Gadd en BMG de medeschrijver, Mike Leander, die in 1996 overleed. Universal reageert: „Gary Glitters belang in de rechten van zijn liedjes zijn het eigendom van UMPG en andere partijen, daarom betaalt UMPG hem geen royalties of andere uitkeringen.”

Gary Glitter is de artiestennaam van Paul Gadd, die in de jaren zeventig wereldfaam verwierf. In 2015 werd hij veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf vanwege het misbruiken van drie jonge meisjes, een poging tot verkrachting, vier aanklachten van seksueel wangedrag en een aanklacht van seks met een meisje onder de 13 jaar tussen 1977 en 1980. In 1999 werd hij veroordeeld voor het bezit van kinderporno (twee maanden celstraf). Ook werd hij jaren daarna in Vietnam veroordeeld voor misbruik van twee minderjarige meisjes, waarvoor hij tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.