Nieuws/Entertainment

Toneelspeelster Georgette Rejewski overleden

Actrice Georgette Rejewski is vrijdag op 104-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Middenbeemster (Noord-Holland) overleden. Dat heeft haar impresariaat laten weten.

Rejewski is geboren in Antwerpen, maar werkte en woonde het grootste deel van haar leven in Nederland. Ze had een Belgische moeder en een Russische vader. Zij studeerde in 1932 af aan De Amsterdamse Toneelschool en begon haar carrière bij toneelgroep Het masker, dat later werd omgedoopt tot Rotterdams Toneel. Ze speelde met beroemde tijdgenoten als Ank van der Moer, Albert van Dalsum, Wim Sonneveld en Ko van Dijk.

Bij het grote publiek is Rejewski bekend als de moeder van professor Higgins in de eerste Nederlandse voorstellingen van de musical My Fair Lady begin jaren '60. Als Mrs. Higgings speelde ze de moeder van Sonneveld. Ook kreeg ze bekendheid als de moeder van dokter Van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer) in de televisieserie Zeg 'ns Aaa. Ze speelde talloze andere toneel-, televisie- en filmrollen, onder meer in de series Vrouwenvleugel, Flodder en Het Zonnetje in Huis. Ook gaf ze spel- en spraaklessen op De Amsterdamse Toneelschool.

Rejewski was de oudste nog levende actrice in Nederland. Op haar 87e stond ze nog op de planken, in het toenmalige Nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam.